Κύπρος: Τουρκικά F-16 αναχαίτισαν αεροπλάνο της… Emirates

7 Φεβρουαρίου 201320:45

Ζεύγος τουρκικών F-16 (οπλισμένο με πυραύλους αέρος -αέρος), σύμφωνα με το βήμα.gr, αφού παραβίασε τον εναέριο χώρο της Κύπρου, προσέγγισε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις ένα Boeing 777-300 των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων (Emirates) ζητώντας από τον πιλότο του να μην υπακούει στις εντολές των ελεγκτών του εναερίου χώρου της Λάρνακας, αλλά στις εντολές των ελεγκτών του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπο (που δεν το αναγνωρίζει καμία χώρα πλην Τουρκίας).

Το αεροσκάφος των Εμιράτων πετούσε εκείνη την ώρα στον κυρίαρχο χώρο της Κύπρου, σε ύψος 36.000 ποδών και με ταχύτητα 478 μιλίων την ώρα με προορισμό την Καζαμπλάκα, όταν ο πιλότος του άκουσε από τον ασύρματο τους ελεγκτές του παράνομου και κατεχόμενου αεροδρομίου να τους δώσει στοιχεία, καλώντας τον μάλιστα μέσω της συχνότητας έκτακτης ανάγκης.

Εν συνεχεία, επειδή ο πιλότος δεν απαντούσε, εστάλησαν τα τουρκικά F-16 που προσέγγισαν το αεροσκάφος και πέταξαν παράλληλα μαζί του, έως ότου το αεροσκάφος των Εμιράτων αποχώρησε από το FIR Κύπρου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» οι Τούρκοι είχαν δεσμεύσει παρανόμως την περιοχή γύρω της Κύπρου για αεροναυτικές ασκήσεις και τα τουρκικά μαχητικά που πήραν μέρος στην αναγνώριση και στην αναχαίτιση του Boeing μετείχαν στην άσκηση.

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να ακολουθήσει την πάγια διαδικασία και να διαμαρτυρηθεί για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή : spirospero.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr