Κύπρος: Η Energean θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για την εισαγωγή αερίου από το Ισραήλ

17 Δεκεμβρίου 201917:32

Συναντήσεις με τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, με στόχο την ενημέρωσή τους για την πρόταση της για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο, μέσω αγωγού από το Ισραήλ, ζήτησε η Energean.

Η Energean ήδη απέστειλε σχετικές επιστολές στα κοινοβουλευτικά κόμματα και αναμένει τον καθορισμό των συναντήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Energean, η πρόταση της αφορά την εισαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Βόρειου Καρίς, στο οποίο έχουν διαπιστωθεί απολήψιμα 25 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με υποβρύχιο αγωγό από το Energean Power FPSO, το οποίο θα λειτουργεί από το 2021 σε μικρή απόσταση από την Κύπρο και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού της θα λειτουργήσει ευεργετικά για την κυπριακή οικονομία και τους τελικούς χρήστες, καθώς δημιουργεί ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου και έχει τις προϋποθέσεις να φέρει στην Κύπρο φυσικό αέριο στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα (εντός του 2021, εφόσον δεν καθυστερήσουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες) και στις ανταγωνιστικότερες τιμές, αίρει την απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις άλλες ενεργειακές αγορές της ευρύτερης περιοχής και ενδυναμώνει την συνεργασία μεταξύ Κύπρου και  Ισραήλ, συμβάλλει ουσιαστικά στην ασφάλεια του εφοδιασμού, καθώς εξασφαλίζει μία δεύτερη πηγή, και ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της χώρας, δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές για την κυπριακή οικονομία και των επιχειρήσεων, λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον γενικότερο σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην ενεργειακή πραγματικότητα της χώρας.

Οι συναντήσεις για ενημέρωση των κομμάτων, έρχονται ως συνέχεια της κατάθεσης αιτήσεων προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου για τη λήψη αδειών για την προμήθεια φυσικού αερίου σε χονδρικούς πελάτες καθώς και για την ιδιοκτησία, κατασκευή και εκμετάλλευση εγκατάστασης φυσικού αερίου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: KYΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr