Κίνδυνο μαζικών πλειστηριασμών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2014 βλέπει η ΓΣΕΒΕΕ

16 Δεκεμβρίου 201321:00

Την επέκταση του καθεστώτος προστασίας της ακίνητης περιουσίας από πλειστηριασμούς και στους οφειλέτες του Δημοσίου, ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων, υποστηρίζοντας ότι η συσσώρευση των οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δημιουργεί κίνδυνο μαζικών εκπλειστηριάσεων το 2014.

«Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας», ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Μεσιτών και υποστήριξε ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τους «μπαταχτσήδες», που δεν πληρώνουν ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Μεσιτών άσκησαν σκληρή κριτική στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αλλά και συνολικά στη φορολογική πολιτική σε σχέση με τα ακίνητα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών ανέφερε ότι οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις (ενιαίος φόρος, φόρος υπεραξίας) σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «ξεπούλημα» ακινήτων από ιδιοκτήτες που έχουν ανάγκη.

Τόνισε ακόμη ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις πρέπει να επιβαρύνουν όλους αναλογικά και όχι να απαλλάσσονται οι μεγάλες αγροτικές περιουσίες κάτι που, όπως είπε, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να το δει άμεσα καθώς το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα από τη Βουλή. Οι μεσίτες δεν αντιτίθενται στη λογική του φόρου υπεραξίας, αλλά είπαν ότι αυτός πρέπει να επιβάλλεται με χαμηλότερο συντελεστή, 5% αντί για 15% και να υπολογίζεται στις πραγματικές τιμές και όχι στις αντικειμενικές αξίες που απέχουν πολύ από τις πρώτες.

Οι μεσίτες ζητούν επίσης διετή αναστολή του πόθεν έσχες (και όχι του φόρου υπεραξίας) για αγορά και ανοικοδόμηση.

Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται ακόμη: Να μειωθεί ο ενιαίος φόρος για τα μακροχρόνια ανοίκιαστα ακίνητα, τις ανεκμετάλλευτες γαίες, τα εντός σχεδίου οικόπεδα και τα ακίνητα που προορίζονται για επιχειρηματική/ επενδυτική δραστηριότητα. Να μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση για ακίνητα σε αναλογία με την ύπαρξη δανειακής επιβάρυνσης. (πχ αν χρωστάει κανείς το 30% της αξίας του δανείου να απομειωθεί κατά 15% ο φόρος, αν χρωστάει 50% να μειωθεί κατά 25% κοκ). Να καταργηθεί η προϋπόθεση της μη ύπαρξης άλλης ασφαλιστικής ή φορολογικής οφειλής για την μερική ή ολική απαλλαγή από το φόρο.

«Η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής της, θα πρέπει η κυβέρνηση να καινοτομήσει δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις και όχι υπέρμετρους φόρους για να διαλύσει την αγορά», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Μεσιτών.

Πηγή:  iefimerida.gr 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr