«Kill the Rapist?» Το Μπόλιγουντ στέλνει μήνυμα στους επίδοξους βιαστές

3 Σεπτεμβρίου 201318:00

Μια αμφιλεγόμενη ταινία από την κινηματογραφική βιομηχανία του Μπόλιγουντ που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Ινδία μέσα στους επόμενους μήνες έχει ως στόχο να αποτρέψει επίδοξους βιαστές από το έγκλημα, αφού αφηγείται μια «βίαιη και σκληρή αναπαράσταση του πώς ένα θύμα που καταφέρνει να αιχμαλωτίσει το δράστη της επίθεσης εναντίον της αποφασίζει για την τύχη του».

Με τίτλο «Kill the Rapist?» η ταινία, αφιερωμένη «στις γυναίκες απ’ όλον τον κόσμο» έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις πριν ακόμα προβληθεί, ιδιαίτερα καθώς προωθείται ως ταινία που θα αποθαρρύνει τους βιαστές, «προκαλώντας τους ρίγη πριν ακόμα τολμήσουν να σκεφτούν την αποτρόπαια πράξη».

Ο αριθμός των σεξουαλικών εγκλημάτων, ακόμα και με δράστες και θύματα ανηλίκους, έχει αυξηθεί ανησυχητικά στην Ινδία και η παραγωγός της ταινίας Σιντχάρτα Τζάιν από τη Βομβάη δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από πραγματικό περιστατικό βίαιης επίθεσης εναντίον 23χρονης γυναίκας που συγκλόνισε πέρυσι τη χώρα όταν άφησε την τελευταία της πνοή μετά από ομαδικό βιασμό και έκανε ακόμα πιο έντονη την κοινή απαίτηση για μεταρρύθμιση στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά σε αυτά τα εγκλήματα.

Σε ένα ακόμα τραγικό περιστατικό, για το οποίο η δίκη πραγματοποιήθηκε αυτές της ημέρες, ένας ανήλικος καταδικάστηκε σε μόλις τρία χρόνια φυλάκισης, την ανώτατη επιτρεπόμενη ποινή, για τη συμμετοχή του σε ακόμα έναν ομαδικό βιασμό φοιτήτριας, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της.

«Ο περισσότερος κόσμος άνοιξε τα μάτια του μετά από αυτά τα περιστατικά. Η ταινία έχει αυτόν τον επιθετικό τίτλο γιατί στην Ινδία η διακριτικότητα δε γίνεται αντιληπτή. Ο στόχος είναι να αφυπνιστούν οι νομοθέτες και τα μέσα ενημέρωσης για να πετύχουμε στο τέλος μια ουσιαστική αλλαγή» λέει η παραγωγός.

Το πρώτο μέρος της ταινίας παρακολουθεί την καθημερινότητα μιας «ανεξάρτητης, ανύπανδρης γυναίκας, προσανατολισμένης στην καριέρα της» που ζει κι εργάζεται στο Δελχί, η οποία αντιλαμβάνεται ότι την παρακολουθούν. Η αστυνομία αποδεικνύεται ανήμπορη να βοηθήσει ακόμα και μετά από μια απόπειρα βιασμού. Όταν ο δράστης επιχειρεί ξανά, η ηρωίδα, προετοιμασμένη για μια νέα επίθεση, καταφέρνει να τον αιχμαλωτίσει. Η συνέχεια παρακολουθεί τα διλήμματα που εκείνη και οι δυο φίλες και συγκάτοικοί της αντιμετωπίζουν όταν καλούνται να αποφασίσουν τι θα κάνουν τον όμηρο.

«Ιδανικά το θύμα θα έπρεπε να απευθυνθεί στην αστυνομία και να παραδώσει το δράστη στο νόμο. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και το ερώτημα για την ηρωίδα είναι πώς μπορεί να προστατευτεί ξανά από εκείνον αν κάποια στιγμή τον απελευθερώσει. Γι’ αυτό καταλήγει σε κάτι που στην προσωπική της συνείδηση μοιάζει δίκαιο και νόμιμο. Νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά, αν ο νόμος αποδεικνύεται ανίκανος να σε προστατεύσει πρέπει να βρεις ένα τρόπο να προστατεύσεις η ίδια τον εαυτό σου» συμπληρώνει η Τζάιν.

Στο ίδιο πνεύμα κι ο γνωστός στη χώρα του σκηνοθέτης της ταινίας, Σανζάι Σελ που θεωρεί το φιλμ «ισχυρό μήνυμα στους πιθανούς εγκληματίες»: «Είναι δουλειά του νόμου και της κοινωνίας να προστατεύσουν τους πολίτες αλλά και οι δυο έχουν αποτύχει».

Δεν ξέρουμε αν η ταινία θα καταφέρει να αγγίξει τους ιθύνοντες, είτε να αποτρέψει τους βιαστές, πάντως το θέμα της αυτοδικίας επιστρέφει ξανά και ξανά στην οθόνη ανανεώνοντας μια συζήτηση που μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ.

Πηγή ; e-go.gr/cinemag

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr