Κι επισήμως βεβηλώθηκε η Αγία Σοφία – Με πνεύμα κατακτητή το κήρυγμα του Αλί Ερμπάς (video)

24 Ιουλίου 202019:13

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και την κατακραυγή ο Ταγίπ Ερντογάν «σφράγισε» σήμερα την απόφαση που ο ίδιος έλαβε προ ημερών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έπειτα από 86 χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος με την μεθόδευση του αυτή ακυρώνει όχι μόνο την προηγούμενη απόφαση του ιδρυτή της νεώτερου τουρκικού κράτους Κεμάλ Αττατούρκ, αλλά αλλοιώνει τον χαρακτήρα ενός από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσευχή στη Αγιά Σοφία δήλωσε πως «η Αγιά Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί. Επέστρεψε στην πραγματική της μορφή, όμως θα παραμείνει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς»

Αμέσως μετά ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο οι πιστοί που βρέθηκαν έξω από την Αγία Σοφία ήταν 350.000.

Οι χιλιάδες μουσουλμάνοι πάντως που προσευχήθηκαν έξω από την Αγία Σοφία φάνηκε πως επιδοκίμασαν την απόφαση του. Πολλοί από τους πιστούς ήταν στο περίβολο του ναού και στις γύρω ζώνες από το προηγούμενο βράδυ αψηφώντας κορονοϊό και υψηλές θερμοκρασίες.

Χαρακτηριστική ήταν η κίνηση του ανώτατου ιμάμη, Αλί Ερμπάς, ο οποίος ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας κρατώντας ένα οθωμανικό ξίφος.

Η κίνησή του δεν ήταν τυχαία. Το οθωμανικό ξίφος θεωρείται σύμβολο της κατάκτησης. Στην παράδοση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δύο πράσινα πανό κρέμονται στον άμβωνα του τζαμιού ως σύμβολο της κατάκτησης, ενώ ένα ξίφος τοποθετείται στην είσοδο του άμβωνα.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr