TZEMALI

Αποκλειστικό: Κεραυνός εν αιθρία η αποχώρηση του Μουφτή Κομοτηνής !

15 Μαΐου 201219:59

TZEMALIΚεραυνός εν αιθρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αποχώρηση του Μουφτή Κομοτηνής, ο οποίος κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης, όπως αποκαλύπτει το KomotiniPress.gr

Έχοντας διανύσει 27 χρόνια στο τιμόνι της Μουφτείας Κομοτηνής, ο σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, μια από τις πιο φωτισμένες και συνετές προσωπικότητες στον χώρο του Ισλάμ στην δυτική Θράκη, αποφάσισε να ξεκινήσει την διαδικασία απόσυρσής του μέσω της συνταξιοδότησής του, δημιουργώντας τριγμούς και πονοκεφάλους στην ελληνική διοίκηση και το υπουργείο Εξωτερικών.

Γεννημένος τον Μάρτιο του 1937 και διανύοντας ήδη το 75 έτος της ζωής του, ο κ. Τζεμαλή που κατάγεται από τον Έχινο της Ξάνθης, δηλώνει στο περιβάλλον του κουρασμένος και έτοιμος να αποσυρθεί για να χαρεί και τις μικρές απολαύσεις της καθημερινής ζωής που στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια υπηρετώντας με αψεγάδιαστο τρόπο τα καθήκοντα του Μουφτή και διδάσκοντας ήθος στους οικείους του και τους ομοθρήσκους του, με τον λιτό και απέριττο βίο του αλλά και την αυστηρή προσήλωση στα καθήκοντά του και στην εφαρμογή του Ισλαμικού δικαίου.

Η απόφασή του αυτή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους Έλληνες αξιωματούχους, καθώς μόλις πριν από ένα χρόνο είχαν ανανεωθεί οι θητείες τόσο του κ. Τζεμαλή όσο και των Μουφτήδων Ξάνθης και Διδυμοτείχου σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νόμο 1920/1991

Δυσαρέσκεια για την Ελληνική Πολιτεία;

Ο ίδιος φέρεται όμως εξαιρετικά απογοητευμένος από την λειτουργία της ελληνικής πολιτείας και την αδιαφορία που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια ακόμα και για στοιχειώδεις υποχρεώσεις της όπως είναι για παράδειγμα η μισθοδοσία των Ιμάμηδων που καθυστερεί επί τρία χρόνια με συνέπεια αφενός μεν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιοπορισμού και αφετέρου να δίνεται η ευκαιρία σε άλλες δυνάμεις να ασκούν πολιτικές και άλλου είδους πιέσεις, βρίσκοντας ζωτικό χώρο να αναπτυχθούν εκεί όπου η Ελλάδα απουσιάζει ή αδιαφορεί.               

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα εξελίσσεται διάλογος και ετοιμάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κατάργηση των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή, στο πλαίσιο της περίφημης πλέον κατάργησης της Σαρία στην δυτική Θράκη, ερήμην των Μουφτήδων της Θράκης οι οποίοι αντιμετωπίζονται με την νοοτροπία υπαλλήλων που απλά έχουν διεκπαιρεωτικό ρόλο στην όλη υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν του πρωτοκόλλου που επιβάλει την παρουσία του στις επίσημες εκδηλώσεις του ελληνικού κράτους, τα τελευταία χρόνια ο Μέτσο Τζεμαλή βλέπει τους κορυφαίους αιρετούς παράγοντες της Θράκης να ασκούν πολιτική με τους λεγόμενους «εκλεγμένους μουφτήδες» που αναγνωρίζει η Άγκυρα, αγνοώντας επιδεικτικά τον ίδιο και ως πρόσωπο αλλά και τον θεσμό που εκπροσωπεί στην περιοχή.  

Η αποχώρησή του από την θέση του Μουφτή, θέτει αναμφίβολα ενώπιον κρίσιμων διλλημάτων την ελληνική πολιτεία που θα πρέπει να επιλέξει τον αντικαταστάτη του από έναν εξαιρετικά μικρό κατάλογο άξιων διαδόχων του αλλά και να αποφασίσει επιτέλους για το ποιο καθεστώς Μουφτή θέλει για την Θράκη, με ποιες αρμοδιότητες, ποια σχέση με το κράτος και το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια οι διαδικασίες για την περίφημη εκλογή των Μουφτήδων, όπως την αξιώνει η μειονότητα και την απαιτεί σχεδόν απροκάλυπτα η Άγκυρα από την Ελλάδα.  

Διαβάστε περισσότερα για το Μέτζο Τζεμαλή και το βιογραφικό του στο KomotiniPress.gr


Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr