ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο Δήμος Κομοτηνής “μολύνθηκε” από τον ιό του Δυτικού Νείλου

21 Αυγούστου 201814:28

Στη λίστα με τους 39 επηρεαζόμενους από τον ιό του Δυτικού Νείλου Δήμους πανελλαδικά, βρίσκεται ο Δήμος Κομοτηνής, μετά τον θάνατο ηλικιωμένης γυναίκας από τον ιό. Την σχετική λίστα δημοσιοποίησε χθες 20 Αυγούστου το ΚΕΕΛΠΝΟ, εντάσσοντας περισσότερους Δήμους ανά την χώρα στη λίστα των επηρεαζόμενων από τον ιό περιοχών.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, προκάλεσε τον θάνατο της ηλικιωμένης γυναίκας από το νομό Ροδόπης. Η γυναίκα ηλικίας 79 ετών απεβίωσε το περασμένο Σάββατο 18 Αυγούστου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου νοσηλεύτηκε για μικρό χρονικό διάστημα. 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Στην περίπτωση της γυναίκας η εμφάνιση εγκεφαλίτιδας σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές. Έγιναν οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι και επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής 17 Αυγούστου ότι η ηλικιωμένη έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μία μέρα μετά η ηλικιωμένη, που αντιμετώπιζε κι άλλα προβλήματα υγείας, απεβίωσε στο νοσοκομείο Κομοτηνής.

Η γυναίκα ήταν κάτοικος Κοσμίου του Δήμου Κομοτηνής. Στον ίδιο οικισμό εμφανίστηκε κρούσμα εγκεφαλίτιδας και σε 86χρονο κάτοικο του Κοσμίου αλλά δεν επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι ο άνδρας έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. 

Σε στενή επιτήρηση το Κόσμιο 
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η εμφάνιση του ιού, ο οικισμός του Κοσμίου τέθηκε σε στενή επιτήρηση. Εκεί διενεργούνται ήδη απολυμαντικές ακμαιοκτονίες για τα κουνούπια κυρίως σε σημεία με λύματα (βόθροι), ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο θα γίνει εφαρμογή ULV από εδάφους. Η παραπάνω εφαρμογή γίνεται σε περιοχές όπου εμφανίζονται ανθρώπινα κρούσματα προσβολής από τον ιό του Δυτικού Νείλου και αφού λαμβάνονται υπόψη όλα τα υπάρχοντα στοιχεία που αφορούν την κυκλοφορία του ιού. 

Η περιοχή ψεκασμών προσδιορίζεται πέριξ του οικισμού και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτόν. Οι ψεκασμοί γίνονται με την σύμφωνη γνώμη των φορέων της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, οι οποίοι και θα φέρουν τη ευθύνη έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού με όλα τα διαθέσιμα μέσα (τοπικά ραδιόφωνα, εφημερίδες, τηλεοράσεις, ανακοινώσεις). 

Προβληματισμένοι οι κάτοικοι 
Κατά την επιτόπια επίσκεψη του “Χ” χθες στον οικισμό του Κοσμίου διαπιστώσαμε ότι ήδη οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί για την εμφάνιση κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου στο χωριό τους και δηλώνουν προβληματισμένοι. Προβληματισμό προκαλεί και το ότι το κρούσμα εμφανίστηκε πολύ κοντά στην πόλη της Κομοτηνής και μάλιστα σε οικισμό που μέχρι τώρα δεν εμφάνιζε μεγάλες συγκεντρώσεις κουνουπιών.

Πάντως οι Αρχές τοπικά τηρούν σιγή ιχθύος παρά τις οχλήσεις του “Χ” προς τους αρμοδίους για την ορθότερη ενημέρωση του πληθυσμού και την προστασία αυτού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Την ίδια στιγμή το ΚΕΕΛΠΝΟ εντάσσει τον Δήμο Κομοτηνής στους επηρεαζόμενους από τον ιό του Δυτικού Νείλου Δήμους πανελλαδικά, γεγονός που από μόνο του πρέπει να λειτουργήσει ως “καμπανάκι”. 

(πηγή: enapress)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr