Και τώρα; Έρχεται Καρναβάλι στην Θεσσαλονίκη και το προορίζουν για μεγαλύτερο των Βαλκανίων

23 Ιανουαρίου 202011:01

Ένα καρναβάλι όπως εκείνα της Πάτρας και της Ξάνθης βάζει από φέτος στόχο να ζήσει η Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά, μία ομάδα Θεσσαλονικέων διοργανώνει καρναβαλική παρέλαση στο κέντρο της πόλης, με στόχο να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες σε αποκριάτικους ρυθμούς. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 28 Φεβρουαρίου και θα κορυφωθούν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την πρώτη του Μάρτη με τη μεγάλη παρέλαση.

Το «Καρναβάλι στην πόλη 2020», όπως ονομάζεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων, είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και διοργανώνεται από την ομάδα «Θεσσαλονίκη Δράσης». Πρόκειται για μία ομάδα που συστάθηκε πριν από λίγο καιρό με αρχικό σκοπό τη διοργάνωση του καρναβαλιού στη Θεσσαλονίκη. «Τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχα σε καρναβάλια άλλων πόλεων και κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι δεν γίνεται μια δυναμική πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, να μην έχει το δικό της καρναβάλι» αναφέρει στη «Θ» ο Μίκης Γρηγοριάδης, υπεύθυνος της ομάδας και εμπνευστής της πρωτοβουλίας. Ο ίδιος πιστεύει πως η πόλη τηρεί όλες τις προδιαγραφές για την υποδοχή μιας μεγάλης καρναβαλιστικής παρέλασης, καθώς όπως δηλώνει με χιούμορ: «Είμαστε για τα καρναβάλια. Η Θεσσαλονίκη έχει την τρέλα που χρειάζεται για ένα τέτοιο γεγονός».

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και θα παραχωρηθούν στους διοργανωτές οι χώροι που ζητούν. Συγκεκριμένα, συναυλίες και δράσεις για μικρά παιδιά θα γίνουν στην προβλήτα Α’ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, ενώ οι καρναβαλιστές θα διασχίσουν την παραλιακή από τα δικαστήρια έως τον Λευκό Πύργο. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ομάδας «Θεσσαλονίκη Δράσης», ξεκίνησαν να προετοιμάζουν το καρναβάλι, μετά την παρουσίαση και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα. «Η νέα δημοτική αρχή στηρίζει την ιδέα μας και από την πρώτη στιγμή που την παρουσιάσαμε, καθώς άρεσε στον Κωνσταντίνο Ζέρβα» δηλώνει ο Μίκης Γρηγοριάδης. Άλλωστε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις ταιριάζουν στο σχέδιο του δημάρχου, που θέλει να κάνει γνωστή τη Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο με συναυλίες και μεγάλες διοργανώσεις.

Στόχος των διοργανωτών είναι να κερδίσουν το φετινό στοίχημα, ώστε το καρναβάλι στη Θεσσαλονίκη να καθιερωθεί και να προσελκύσει επισκέπτες. «Αν φέτος υπάρχει επιτυχία, σε βάθος τετραετίας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της χώρας. Θέλουμε να προβάλουμε την πόλη, καθώς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από την Ξάνθη, δεν υπάρχει άλλο καρναβάλι» σημειώνει ο υπεύθυνος της διοργάνωσης.

Οι ομάδες και η… βασίλισσα του μετρό

Περίπου 30 ομάδες καρναβαλιστών υπολογίζεται πως θα συμμετέχουν στην παρέλαση. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 12 ομάδες και αρχηγοί ομάδων μπορούν να συνεχίζουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής, ενώ μεμονωμένα άτομα θα απορροφηθούν στο γκρουπ της «Θεσσαλονίκης Δράσης».

Σε όλα τα καρναβάλια του κόσμου το βασικό άρμα σατιρίζει μεγάλα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Έτσι, δεν θα μπορούσε το μοναδικό άρμα που θα υπάρχει φέτος στην παρέλαση στη Θεσσαλονίκη να μην έχει ως θέμα το μετρό, που αποτελεί για χρόνια το… ανέκδοτο της πόλης. Μάλιστα, εξετάζεται αν θα υπάρχει και η βασίλισσα ή ο βασιλιάς του μετρό, που θα δεσπόζει στο άρμα. Οι καρναβαλιστές που θα ακολουθούν το άρμα, θα είναι ντυμένοι εργάτες του μετρό με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλιά γιλέκα και τα κράνη ασφαλείας.

Η παρέλαση για φέτος δεν θα έχει περισσότερα άρματα, λόγω έλλειψης χρόνου προετοιμασίας. Ωστόσο, οι διοργανωτές υπόσχονται πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν περισσότερα άρματα και ομάδες.

Το πρόγραμμα

Η επίσημη ανακοίνωση για το καρναβάλι θα γίνει την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, με ένα άρμα να διασχίζει όλους τους κεντρικούς δρόμους την πόλης. Το άρμα θα συνοδεύει ένας τελάλης και μουσικό σχήμα, που θα προϊδεάζει για όσα αναμένεται να ακολουθήσουν.

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η τελετή έναρξης για το «Καρναβάλι στην πόλη 2020». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στις 8 το απόγευμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα παραδώσει το κλειδί της πόλης στον βασιλιά καρνάβαλο, σε μια ειδική εκδήλωση στην προβλήτα Α’. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία υπό ποντιακούς ήχους και χορευτές από συλλόγους που θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου από τις 11 το πρωί θα υπάρχουν εκδηλώσεις για μικρά παιδιά στην προβλήτα Α’ με κλόουν, παιχνίδια και άλλες εκπλήξεις. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί συναυλία με παραδοσιακά σχήματα και τους Droulias Brothers.

Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 1 Μαρτίου. Αρχικά θα παρελάσουν οι ομάδες με μικρά παιδιά και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Το απόγευμα της τελευταίας ημέρας του καρναβαλιού θα υπάρχει μια μεγάλη συναυλία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ωστόσο ακόμα τα ονόματα των τραγουδιστών που θα συμμετέχουν δεν μπορούν να ανακοινωθούν. Μετά τη συναυλία θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης, με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου. 

(πηγή: makthess.gr)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr