Και στην Αλεξανδρούπολη οι μίζες στην υπόθεση του ΟΣΕ

15 Δεκεμβρίου 201717:21

Οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ, ανάμεσά τους και ένας προϊστάμενος διεύθυνσης, κατηγορούνται για συμμετοχή σε πολυμελές κύκλωμα που εξαπατούσε τον Οργανισμό ζημιώνοντάς τον πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Το κύκλωμα, που είχε κυρίως δύο μεθόδους δράσης, κατηγορείται ότι έκλεβε το προς εκποίηση υλικό του ΟΣΕ πουλώντας το ως σκράπ, είτε με τη συνδρομή επίορκων υπαλλήλων του Οργανισμού, «έστηνε» διαγωνισμούς για την πώληση υλικών του ΟΣΕ, αγοράζοντάς τα σε χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες τιμές.

Οι μίζες των υπαλλήλων εκτιμάται ότι ξεκινούσαν από τα 100 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 40.000.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τον Βόλο, την Πέλλα, τη  Θήβα και τη Λαμία ωστόσο, η δράση του κυκλώματος εντοπίζεται σε όλη την επικράτεια.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε στη σύλληψη 19 ατόμων, ενώ στη σπείρα κατηγορούνται ότι συμμετείχαν συνολικά 30 άτομα , εκ των οποίων πολλοί Ελληνες Ρομά. Η δράση του κυκλώματος φαίνεται να ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015.

Ως αρχηγικά μέλη εμφανίζονται τρεις από τους συλληφθέντες, οι οποίοι είχαν συστήσει εταιρεία σκραπ, που δραστηριοποιούνταν στη διαχείριση εκμετάλλευση και το χονδρεμπόριο παλαιών σιδήρων και μετάλλων.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αποτέλεσαν το όχημα για τη συμμετοχή τους στους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς εκποίησης άχρηστων υλικών

Στα σπίτια ορισμένων εκ των επίορκων υπαλλήλων βρέθηκαν δεσμίδες με μεγάλα χρηματικά ποσά ενω έχουν βρεθεί και χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βουλγαρία και την Κύπρο

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης προέκυψε ότι τα μέλη της ακολουθούσουν κυρίως δύο μεθόδους δράσης.

Στην πρώτη περίπτωση η σπείρα επεδίωκε οι ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού που κάθε φορά παραλαμβάνονταν πραγματικά από τα μέλη της οργάνωσης, να είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναγράφονταν στα «εικονικά» ζυγολόγια και πρωτόκολλα παράδοσης που συντάσσονταν από συγκεκριμένους υπάλληλους των ζημιωθέντων νομικών πρόσωπων, που ορίζονταν από τα μέλη των επιτρόπων παράδοσης.

Στη δεύτερη τα μέλη της οργάνωσης, υπό τις εντολές των «αρχηγών» προέβαιναν συστηματικά στην κλοπή εκποιήσιμου υλικού, από χώρους που είχαν εναποτεθεί προς παράδοση.

Η κλοπή εκποιήσιμων υλικών πραγματοποιούνταν είτε σε χρόνο εκτός του καθορισμένου ωραρίου παράδοσής τους,  είτε κατά τις ώρες που επιτρεπόταν η παράδοση, κατόπιν συνεννόησης με υπάλληλους – μέλη της οργάνωσης. Τα υλικά παραλαμβάνονταν χωρίς να ζυγιστούν, να συνταχθούν δελτία αποστολής και χωρίς την ύπαρξη σύμβασης εκποίησης ή απόφασης παράδοσης εκποιήσιμου υλικού.

Καθημερινη

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr