Και ο γιος του Ερντογάν στο σκάνδαλο διαφθοράς

27 Δεκεμβρίου 201309:35

Την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ανασχημάτιζε την κυβέρνησή του, «ξηλώνοντας» περί τους δέκα υπουργούς ανάμεσα τους και ο ισχυρότατος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μπαγίς, ένα νέο μέτωπο άνοιγε στο σκάνδαλο διαφθοράς, καθώς την Πέμπτη ο αρμόδιος εισαγγελέας για το δεύτερο γύρο της πολύκροτης έρευνας ανακοίνωσε πως έχει παρεμποδιστεί από το να συνεχίσει το έργο του και απομακρύνθηκε από την υπόθεση.

«Έμαθα πως με απομακρύνουν από τα καθήκοντά μου χωρίς εξήγηση, ενώ τα εντάλματα έρευνας και κατασχέσεων, και οι εντολές για συλλήψεις επίσης ελήφθησαν από εμένα. Η ευθύνη πλέον πέφτει στον επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης… Όλοι οι συνάδελφοί μου και το κοινό θα πρέπει να γνωρίζουν πως εμποδίστηκα από το να συνεχίσω το καθήκον μου», διεμήνυσε μέσω γραπτής δήλωσής του ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει χειρισθεί ευαίσθητες και βαρυσήμαντες υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο Εργκενεκόν.

Εξηγώντας την απομάκρυνση, ο προϊστάμενός του κ. Ακάς, επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, εξήγησε πως ο έμπειρος δικαστικός είχε διαρρεύσει στοιχεία στα ΜΜΕ και δεν είχε δώσει στους ανωτέρους του έγκαιρες ενημερώσεις για την πρόοδο των ερευνών.

Η ανακοίνωση Ακάς έρχεται ώρες αφότου τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο γιος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιλάλ, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στόχος του δεύτερου γύρου των ερευνών. Πάντως, τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ο Μπιλάλ φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του πρωθυπουργού. Η ανάμειξη του ονόματος του γιου του εξόργισε τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι «μέσω του Ιδρύματος θέλουν να φτάσουν σε μένα» και ότι στη διοίκηση εκτός από τον γιο του υπάρχει και η κόρη του.Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Ερντογάν «ο πραγματικός στόχος είναι ο ίδιος», ενώ υποστήριξε ότι «όποιος τον θέτει στο στόχαστρο θα μείνει με άδεια χέρια».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν έχει απομακρύνει δεκάδες αστυνομικούς διευθυντές καθώς και τον αστυνομικό διευθυντή της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τις συλλήψεις των πολιτικών χωρίς να τον ενημερώσουν. Η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ» έγραψε ότι εξαιτίας της στάσης αυτής της αστυνομίας, να μην εκτελεί τα εντάλματα, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διέταξε έρευνα εναντίον του Νομάρχη του νέου Διοικητή Ασφαλείας και εναντίον του Διοικητή της Διεύθυνσης δίωξης οικονομικού εγκλήματος.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός με νέες δηλώσεις του επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα διαφθοράς στην κυβέρνηση και ότι παρά τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν δεν προκύπτει καμία ζημιά σε βάρος του δημοσίου. Διεξάγεται, είπε, μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικές με τον Αζέρο επιχειρηματία, Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι δωροδόκησε υπουργούς και γιους υπουργών ώστε να καλύψουν τις παράνομες συναλλαγές του με το Ιράν.

«Πραγματοποιεί εξαγωγές χρυσού. Ξέρω ότι συμβάλλει στην οικονομία της χώρας και κάνει φιλανθρωπικό έργο», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Όσο για τα βίντεο που λέγεται ότι έχουν καταγράψει κινήσεις του Ζαράμπ με υπουργούς, δήλωσε: «Λένε ότι μπήκε (ο Ζαράμπ) στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με τσάντες και ότι βγήκε χωρίς αυτές. Υπάρχει κάποιο βίντεο που να αποδεικνύει ότι άφησε κάπου τις τσάντες; Μπορεί κάποιος να στοιχειοθετήσει κατηγορία βασισμένη στο ότι μπήκε με τσάντες και βγήκε χωρίς αυτές; Υπάρχει τέτοια δικαιοσύνη; Μπορεί στις τσάντες να υπήρχαν βιβλία ή κάτι άλλο».

Σχετικά με τον διοικητή της κρατικής τράπεζας Halkbank, Σουλεϊμάν Ασλάν, στο σπίτι του οποίου εντοπίστηκαν κουτιά υποδημάτων με εκατομμύρια δολάρια, τον χαρακτήρισε «έντιμο άνθρωπο»
protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr