Καζάνι που βράζει η πραγματική οικονομία

11 Δεκεμβρίου 201401:54
Εύθραυστη κι επιφανειακή νηνεμία αλλά ταυτόχρονα και προπαρασκευή για μελλοντικές αναταράξεις, επικρατεί στην αγορά μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης περί προσφυγής στην ετυμηγορία της Βουλής ώστε να αποφασιστεί δύο μήνες πριν το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το πρόσωπο του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας. Ήδη κλάδοι της αγοράς όπως τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, η ένδυση και υπόδηση, ακόμα και η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ, τα παιχνίδια αλλά και ο τουρισμός των εορτών φαίνεται να πληρώνουν το μάρμαρο μιας επιλογής που «πάγωσε» την οικονομία και δημιούργησε κινητικότητα σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που ήδη η έναρξη της χειμερινής σεζόν δεν προδιαγραφόταν ως και η καλύτερη, με πτώση ανά κλάδο ακόμα και 5% εως 7% σε σύγκριση με πέρυσι.
Την ίδια ώρα, πηγές του newmoney.gr, αναφέρουν πως στις τράπεζες επικρατεί προς το παρόν ψυχραιμία, αν και το μεγάλο στοίχημα είναι το τι θα συμβεί μετά την πρώτη ψηφοφορία στις 17 Δεκεμβρίου εάν κι εφόσον η επιλογή του Σταύρου Δήμα δεν κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα ψήφων. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας κάνουν επεξεργασία σεναρίων για πάσα περίπτωση καθώς η άνοδος των δεκαετών ομολόγων στο απαγοητευικό ποσοστό του 8,8% και – πολύ χειρότερα – των τριετών ομολόγων στο 9,5% δημιουργούν αρνητικές συνθήκες και επί της ουσίας αποτελούν την κλασική συμπεριφορά των αγορών απέναντι σε συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας.
Πάντως εντύπωση προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών καταθετών για εναλλακτικές μορφές επενδύσεων των χρημάτων τους καθώς έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο παρακολούθησης των καταθέσεων ή ακόμα και μεταφοράς τους εκτός Ελλάδας για μια ακόμη φορά, αν και όχι με την ένταση του παρελθόντος.
Ταυτόχρονα, ορατός είναι ο φόβος καθίζησης των δημοσίων εσόδων σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά έχουν μεγάλη ανάγκη τήρησης των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συναποφασιστεί με την Τρόικα. Ήδη χθες το βράδυ υπήρξε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για να μελετηθούν πιθανές επιπτώσεις από άρνηση πληρωμής των υποχρεώσεων προς το Κράτος από πολίτες που θα θεωρήσουν ότι επέρχεται ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, άρα κι ευκαιρία ανακούφισης των ιδίων λόγω επικείμενης ανατροπής της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πηγή:www.newmoney.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr