Kαβαλιώτης λάμβανε σύνταξη χηρείας επί 8 χρόνια ενώ είχε…ξαναπαντρευτεί! – Ζητούνται πίσω 61.000!

16 Ιουλίου 201415:15

Σαφάρι για την «επιστροφή» 13,4 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν παράνομα εισπράξει επιτήδειοι έχει ξεκινήσει το ΙΚΑ, που το τελευταίο διάστημα κατέθεσε 861 μηνυτήριες αναφορές, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ». Μάλιστα, τον δρόμο της δικαιοσύνης θα πάρουν σύντομα και άλλες περιπτώσεις και είναι χαρακτηριστικό πως χθες αποκαλύφθηκε ακόμα μία υπόθεση, όπου ένας 70χρονος έπαιρνε τη σύνταξη νεκρής ασφαλισμένης χρησιμοποιώντας μάλιστα την κάρτα της.

Μία από τις περιπτώσεις οι οποίες έχουν ήδη μπει στο «μάτι» του ΙΚΑ εντοπίζεται στην Καβάλα, με τον δημότη Α.Ε. (αγνώστων λοιπών στοιχείων) να λαμβάνει, μεν, για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα κανονικά την σύνταξη χηρείας, ωστόσο ενώ το 2005 ήλθε εκ νέου εις γάμου κοινωνίαν…»ξέχασε» να δηλώσει στο ΙΚΑ ότι ξαναπαντρεύτηκε! Το αποτέλεσμα είναι ότι, από την 1/4/2005 ως και το τέλος του 2013 ο Α.Ε. λάμβανε σύνταξη χηρείας χωρίς, όμως, να την δικαιούται!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, ο δημότης φέρεται να έχει λάβει αχρεωστήτως το ποσό των 49.952 €, με το ΙΚΑ να ζητάει πλέον την επιστροφή ενός ποσού που αγγίζει τις 61.191,20 €. Από το ποσό που έχει καταλογιστεί, ωστόσο, δεν έχει επιστραφεί μέχρι στιγμής ούτε ένα λεπτό!

assets_LARGE_t_420_54372720

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του ΙΚΑ προκύπτει πως η δράση των επιτηδείων φτάνει ακόμα και τα δεκατρία χρόνια. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει το θέμα είναι πως τα ποσά που διεκδικούνται σε πολλές υποθέσεις ξεπερνούν τα 50.000 και φτάνουν έως και τα 235.000 ευρώ.

Η αναζήτηση των χρημάτων που έχουν παράνομα βάλει στην τσέπη τους επιτήδειοι αποτελεί προτεραιότητα για το Ταμείο, που καλείται να βρει ζεστό χρήμα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αλλωστε τα οικονομικά των ασφαλιστικών φορέων βρίσκονται στο μικροσκόπιο της τρόικας και σήμερα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν συναντήσεις με διοικητές Ταμείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος», δύο είναι οι πιο διαδεδομένες απάτες εις βάρος του ΙΚΑ:

  • Η παράνομη είσπραξη συντάξεων μετά τον θάνατο του δικαιούχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά συνέχιζαν να εισπράττουν συνδικαιούχοι (π.χ. παιδιά, αδέλφια) των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς δεν είχε δηλωθεί ο θάνατος του συνταξιούχου.
  • Η παράνομη είσπραξη συντάξεων χηρείας. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο χήρος ή η χήρα έκανε στην πορεία νέο γάμο, τον οποίο… ξέχασε να δηλώσει για να μη διακοπεί η καταβολή της σύνταξης.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε 15 υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα (και αφορούν συντάξεις νεκρών) αναζητούνται ποσά άνω των 50.000 ευρώ (για την κάθε περίπτωση). Σε μόνο μία περίπτωση στο ΙΚΑ Περιστερίου διαπιστώθηκε πως συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό συνταξιούχου εισέπραξε 109.441 ευρώ (αφορά διάστημα από το 2001 έως και το 2011).

Στο μεταξύ, 25 υποθέσεις παράνομης είσπραξης σύνταξης χηρείας έχουν πάρει τη δικαστική οδό. Η πλέον χαρακτηριστική υπόθεση εντοπίζεται στο Υποκατάστημα ΙΚΑ Αγίας Σοφίας και διεκδικούνται 48.140 ευρώ για διάστημα δεκατριών χρόνων (από το 2000 έως και το 2013).

Σημειώνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου όσοι παράνομα εισέπραξαν τη σύνταξη -μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης- επιστρέφουν τα χρήματα. Μία τέτοια υπόθεση καταγράφεται στη Λάρισα, όπου η σύνταξη και το ποσό που επιστρέφεται στο Ταμείο (μαζί με τους τόκους) φτάνει τα 7.193 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για την έκβαση των υποθέσεων που έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ Ηρακλείου, το τελευταίο διάστημα σε 7 περιπτώσεις υπήρξε καταδικαστική απόφαση.

Οι ποινές

Η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ξεκινά από τους 2 και φτάνει μέχρι και τους 10 μήνες. Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν στο Ταμείο -από αυτές τις επτά υποθέσεις- φτάνουν τα 39.000 ευρώ.

kavalapress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr