Καβάλα: Η Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου μέσο έκφρασης και δημιουργίας των παιδιών

1 Απριλίου 201922:43

Απόδειξη ότι οι σχολικές μονάδες αποτελούν «κυψέλη» ποικίλων δραστηριοτήτων που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της εκπαίδευσης, αποτελεί για μια ακόμη χρονιά η 4η Γιορτή Μαθητικού Θέατρου, που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Καβάλας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για συνολικά δεκαπέντε ημέρες (από 1 έως και 14 Απριλίου) οι μαθητές των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας θα έχουν την ευκαιρία να ανεβάσουν στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» τις δικές τους θεατρικές παραγωγές, στέλνοντας στην κοινωνία μηνύματα καλής συνεργασίας, έμπνευσης και δημιουργίας μέσα από τη θεατρική τέχνη.
«Για δύο εβδομάδες, η σκηνή του θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου» θα γεμίσει νιάτα, φρεσκάδα και αυθεντικότητα» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ  η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Κορίνα Χιώτη – Πρασσά για να συμπληρώσει ότι «από την πρώτη ημέρα, η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ έβαλε στόχο την εξωστρέφεια, δηλαδή ν’ ανοίξει το θέατρο στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Διότι, πιστεύουμε βαθύτατα στην αξία της θεατρικής παιδείας».
Συνολικά 19 σχολεία και περισσότεροι από 350 μαθητές θα ανέβουν στη σκηνή του θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου» για να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της θεατρικής δουλειάς που έκαναν τον τελευταίο χρόνο. Το πιο σημαντικό στη φετινή γιορτή είναι οι συνεργασίες που υπάρχουν μεταξύ των σχολείων και κατ΄ επέκταση των μαθητών στοιχείο που φανερώνει το δυναμισμό, την όρεξη και τη διάθεση των μικρών ηθοποιών να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια που παρά τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα παρουσιάζει πολλά και αξιόλογα επαγγελματικά στοιχεία.
«Έχοντας κοινό σκοπό και όραμα», σημειώνει η κ. Πρασσά, «την κινητοποίηση και προώθηση της γνώσης, της αγάπης για το θέατρο και της εργασίας για το αυτονόητο που είναι η εξωστρέφεια και το άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία, ενθαρρύνουμε τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά και πέραν του στενού σχολικού περιβάλλοντος. Μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς εργάστηκαν με στόχο την παρουσίαση των δικών τους παραστάσεων, έχοντας στο πλευρό τους το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, το οποίο προσφέρει υλική και ηθική βοήθεια προς όλες τις μαθητικές κοινότητες για το ανέβασμα θεατρικών έργων ή εν γένει πολιτιστικών δράσεων. Με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών κοινοτήτων του Δήμου Καβάλας και κατ’ επέκταση του νομού, σε ένα πολιτιστικό γίγνεσθαι συλλογικότητας, αυτοέκφρασης και δημιουργικότητας ενισχύονται και προβάλλονται οι καλλιτεχνικές δεξιότητες των μαθητών». Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη για τον κόσμο και τη μαθητική νεολαία που θέλουν να τις παρακολουθήσουν από 1 Απριλίου έως και 14 Απριλίου στις 19.00. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα 1 Απριλίου 2019
 2ο ΓΕΛ Καβάλας, «Θέλω μια χώρα», του Ανδρέα Φλουράκη

Τρίτη 2 Απριλίου 2019
ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης, «Το σακάκι που βελάζει», Στανισλάβ Στρατίεβ (η παράσταση απέσπασε το βραβείο πρωτοτυπίας στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες τέχνης 2019)

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019
ΓΕΛ Νέας Περάμου, «Το δώρο» (βασισμένο στο βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη)

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019
Γυμνάσιο Ποδοχωρίου, σε συνεργασία με το ΓΕΛ Ποδοχωρίου, «Ο δε ανήρ να φοβήται τη γυναίκα»

Σάββατο 6 Απριλίου 2019
5ο ΓΕΛ, σε συνεργασία με το 7ο Γυμνάσιο Καβάλας, «Annie» (γλώσσα: Αγγλική, με ελληνικούς υπέρτιτλους)

Κυριακή 7 Απριλίου 2019
6ο ΓΕΛ, σε συνεργασία με 1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ, 1ο ΕΠΑΛ, 5ο Γυμνάσιο Καβάλας, «Νεκρός ξανά»

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019
5ο Γυμνάσιο Καβάλας, «Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία»

Τρίτη 9 Απριλίου 2019
Μουσικό Σχολείο Καβάλας, «Συμβιβασμοί σε πράξη μία»

Τετάρτη 10 Απριλίου
Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα, Θέατρο Σκιών «Ο Καραγκιόζης προξενήτρα»

 Πέμπτη 11 Απριλίου
Δημοτικό Σχολείο Παληού, «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι»

 Παρασκευή 12 Απριλίου
2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, «Το γαϊτανάκι»

 Σάββατο 13 Απριλίου
11ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, «Λυσιστράτη»

 Κυριακή 14 Απριλίου
14ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, «Τα μαγικά μαξιλάρια»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr