Κατρούγκαλος: “Ειμαι περήφανος για την εθνική σύνταξη” των 345 ευρώ

31 Οκτωβρίου 201611:49

“Περήφανος” για την εθνική σύνταξη των 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης -αν και σήμερα η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ με αντίστοιχα χρόνια ανέρχεται στα 486 ευρώ- δήλωσε σήμερα ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1. Σε ό,τι αφορά την περικοπή του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Κυβέρνηση “το θυσίασε” για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταργήσει την προσωπική διαφορά (σ.σ. διαφορά μεταξύ του σημερινού επιπέδου των κύριων συντάξεων και εκείνου που θα προκύψει μετά τον επαναϋπολογισμό τους).

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το νέο Εργασιακό, ο υπ. Εργασίας δήλωσε πως δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε μονομερώς, διότι μας υποστηρίζουν τα ευρωπαϊκά όργανα”. Ο ίδιος επεσήμανε πως “δεν τίθεται θέσπισης υποκατώτατου μισθού” για τους νέους.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ή Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συνδέεται με μείωση του αφορολόγητου, δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι οι πόροι έχουν εξασφαλιστεί από την υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων το 2016, θέση που όμως, όπως ομολόγησε κι ο Υπουργός Εργασίας, αμφισβητούν οι δανειστές.

“Το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα”

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως “εμείς στήσαμε στα πόδια του το Ασφαλιστικό.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε μόνο καλές συνέπειες, δεν είχε καμιά οριζόντια μείωση των συντάξεων, στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανϋπολόγισε και τις παλιές συντάξεις”,

Ο Υπ. Εργασίας σημείωσε ότι η αύξηση των εισφορών αποφασίστηκε για να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, ενώ είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα των Ταμείων είναι τα ελλείμματα.

“Όσο είμαστε εμείς Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις”, υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα, ενώ σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είπε ότι “ψαλιδίστηκαν μόνο για 220.000 συνταξιούχους, αλλά ‘τι να κάνουμε'”, προσθέτοντας πάντως ότι δεν αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, όπως αναφερόταν.

“Το ΔΝΤ ζήτησε “αίμα”, εμείς δεν δώσαμε “αίμα”, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Ο ίδιος τόνισε πως το Ασφαλιστικό είναι κομμάτι της α’ αξιολόγησης κι έχει κλείσει οριστικά, δεν ξανανοίγει το Ασφαλιστικό.

“Εμείς αν αλλάξουμε κάτι, είναι να παγώσουμε τις οφειλές και να επιτρέψουμε στους ελεύθερους επαγγελματίες και να επιτρέψουμε επαγγελματικά ταμεία, αυτό όμως δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί”, επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε “περήφανος για την εθνική σύνταξη”, την οποία καθιέρωσε το νέο Ασφαλιστικό, ενώ σε όλη την Ευρώπη η πορεία ήταν αντίθετη”, ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις από το 2012 και εξής, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι στηρίχθηκε στην άποψη πως υπήρχαν οριζόντιες περικοπές.

Υποστήριξε, όμως. ότι δεν όριζε το δικαστήριο την επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους, σημειώνοντας ότι με τις δικές του ενέργειες “προστατεύτηκαν” οι συντάξεις ως τα 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριων κι επικουρικών συντάξεων).

Σε ότι αφορά την περικοπή του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Κυβέρνηση “το θυσίασε” για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά “πριν από τον Ιανουάριο του 2015, όταν πιστεύαμε ότι η διαπραγμάτευση θα πήγαινε καλύτερα, πράγματι είχαμε υποσχεθεί επαναφορά του ΕΚΑΣ, όμως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, καθώς είχε ψηφιστεί η κατάργηση του, στο πλαίσιο του επώδυνου συμβιβασμού, για να μην πάει η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία”.

Απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πληρωθεί κανένα εφάπαξ κι ότι η δόση από τους δανειστές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για την καταβολή εφάπαξ, ο Υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι “από το 2013 δεν είχε πληρωθεί κανένα εφάπαξ. Εμείς έχουμε δώσει ως τώρα 200 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 50 εκατ. ευρώ”.

“Δεν τίθεται θέμα θέσπισης υποκατώτατου μισθού”

Αναφερόμενος στη σκληρή διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε “εμείς έχουμε θέσει έναν όρο, να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η ουσία και ήδη στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης – και σε πολλά θέματα – όπως στην επιστροφή των κλαδικών συμβάσεων είναι θετικοί”, είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα θέσπισης υποκατώτατου μισθού, καθώς έχει θεωρηθεί παράνομος από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

“Η Επιτροπή Σοφών προτείνει να μπορεί το Κράτος να ενισχύει το εισόδημα του εργαζομένου που “πέρασε” από πλήρη απασχόληση σε μερικής απασχόλησης σύμβαση, με στόχο να μην κατρακυλήσουν οι μισθοί σημαντικά. Το νόημα της πρότασης είναι ο μισθός του εργαζόμενου να μείνει στο ύψος που είχε πριν γίνει υπάλληλος μερικής απασχόλησης, ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση των θέσεων εργασίας”, είπε ο Υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με παρέμβαση του συνδικάτου της επιχείρησης.

“Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε μονομερώς” στο Εργασιακό

Σε ό,τι αφορά την πίεση για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι “δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, αυτό λέει η ανεξάρτητη επιτροπή των ειδικών, αποκρούοντας τις θέσεις του ΔΝΤ για την ανταπεργία και άλλα, καθώς είμαστε στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης”.

“Αν πουν σε όλα αυτά όχι, θα συνεχίσουμε αν επιμένουμε για να περάσουμε τις θέσεις μας. Προσέξτε την διαφορά, δεν θα κρατήσουμε την αναπνοή μας για να τους απειλήσουμε. Έχουμε ήδη “πάει” στην Ευρώπη για να στηρίξει την θέση μας. Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε μονομερώς, διότι μας υποστηρίζουν τα ευρωπαϊκά όργανα”, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

“Οι πόροι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα έχουν εξασφαλιστεί από την υπεραποδοση των κρατικών εσόδων το 2016”

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η Κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συνδέεται με μείωση του αφορολόγητου, τόνισε ο Υπ. Εργασίας.

“Αυτό έχει κλείσει, μαζί με το Ασφαλιστικό στην πρώτη αξιολόγηση” , είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας ότι η Αθήνα επιμένει ότι οι πόροι έχουν εξασφαλιστεί από την υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων το 2016, θέση που όμως, όπως ομολόγησε κι ο Υπουργός Εργασίας, αμφισβητούν οι δανειστές.

capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr