Καταρρέει το Ταμείο για τις επικουρικές συντάξεις

11 Νοεμβρίου 201611:06

Σήμα κινδύνου, σαν ένα πλοίο που βυθίζεται, εκπέμπει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που «απειλεί» να πάρει μαζί του στον… βυθό τις επικουρικές συντάξεις. Το ΕΤΕΑ βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση, καθώς ασφυκτιεί από την έλλειψη ρευστότητας και αδυνατεί να λειτουργήσει με αυτάρκεια προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς εκατομμύρια συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2016 «έσπασαν» ομόλογα 300 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο, ωστόσο η… δουλειά δεν έγινε. Ούτε όπως φαίνεται η αύξηση των εισφορών αποτέλεσε για το ΕΤΕΑ αλλά και για άλλα ασφαλιστικά Ταμεία, την λύση-διέξοδο, με συνέπεια oi Θεσμοί κατά κύριο λόγο, να έχουν κατά νου και άλλες δραστικές λύσεις.

Η Διοίκηση του ΕΤΕΑ με χθεσινή απόφαση που έλαβε, ζητάει από το κράτος την άμεση χορήγηση 70 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καταβάλει στους συνταξιούχους τις συντάξεις Δεκεμβρίου. Είναι μια πρακτική που ακολουθούν και άλλα «ασθμαίνοντα» Ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ αλλά και κατά περιόδους και το ΙΚΑ. Πρόκειται όμως για λύση με βραχύβιο χρονικό ορίζοντα, που απλά επιβεβαιώνει πως ότι έγινε μέχρι τώρα και σχετίζεται με τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, δεν λειτούργησε ευεργετικά για τα ταμεία.

Και δεν έγιναν λίγα… Μειώσεις στις κύριες συντάξεις και άγριο «πετσόκομμα» στις επικουρικές, «ψαλίδι» στα εφάπαξ», στα μερίσματα αλλά και στο ΕΚΑΣ. Ιδιαίτερα στις επικουρικές συντάξεις οι μειώσεις ήταν άκρως γενναίες, ωστόσο αυτό όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα δεν βοήθησε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Πάντως κίνδυνος μη καταβολής των επικουρικών συντάξεων τον Δεκέμβριο δεν φαίνεται να υφίσταται, καθώς όπως και στην περίπτωση του ΟΑΕΕ θα βρεθεί κάποια προσωρινή λύση, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν θα «μπει» πάλι χέρι στον ΑΚΑΓΕ ή θα αναζητηθούν κάπου αλλού οι απαιτούμενοι πόροι.

Οι Θεσμοί ανοίγουν και πάλι την κουβέντα για το Ασφαλιστικό

Σε κάθε περίπτωση η δυσλειτουργίες που παρουσιάζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η μη επαρκής αποδοτικότητα των τελευταίων μέτρων, όπως η αύξηση των εισφορών, ανοίγουν και πάλι τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Τουλάχιστον αυτή την πρόθεση έχουν επιδείξει μεταξύ άλλων οι Θεσμοί, οι οποίοι μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους στη κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν έχουν εφαρμοστεί μέτρα του νόμου Κατρούγκαλου, που σχετίζονται με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, νέων και παλαιών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει, ωστόσο μένει να φανεί στην πράξη και στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων για την β’ αξιολόγηση.

Πηγή: sofokleousin.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr