Καταργείται ο «τυποκτόνος» νόμος ! Ειδικές διατάξεις στο Ν/Σ για το σύμφωνο συμβίωσης

21 Δεκεμβρίου 201511:15

Τον περιβόητο «τυποκτόνο» καταργούν, ουσιαστικά, οι ειδικές διατάξεις που αφορούν στην αστική ευθύνη του Τύπου και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφωνου συμβίωσης που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Πρόκειται για το νόμο 1178/1981 του οποίου μία αυστηρότατη διάταξη επαυξήθηκε με τον νόμο 2243/30 του 1994, μέσω της οποίας δημιουργήθηκε ένα σύστημα αγωγών με στόχο τη φίμωση των δημοσιογράφων ή την οικονομική τους εξόντωση, όπως αποδείχτηκε στα χρόνια της εφαρμογής του αφού η κατάργησή του αποτελεί διαχρονικό αίτημα του χώρου του Τύπου και των Ενώσεων Συντακτών.

Όπως ανέφερε εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, σε συνέδριο για την Ελευθερία του Τύπου, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από τη «Συμβίωση», το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης, με τις νέες διατάξεις, ο τύπος καθίσταται αλώβητος από προληπτικά μέτρα.

20151218_201807

Καταργείται η ελάχιστη χρηματική ικανοποίηση

Στο νέο νόμο καταργείται, μεταξύ άλλων, η ελάχιστη προβλεπόμενη υποχρεωτική χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εκ μέρους του ιδιοκτήτη του εντύπου εξαιτίας δημοσιεύματος που ήταν ξεκάθαρα εξοντωτική. Το ακριβές ύψος της αποζημίωσης επαφίεται πια στην κρίση του δικαστηρίου και με όρους αναλογικότητας και , σε ύψος λογικό σε σχέση με τη βαρύτητα της πιθανής βλάβης αλλά και των εισοδημάτων. Άλλωστε στην προσφυγή του αείμνηστου Νικήτα Λιοναράκη το 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κρίνει ότι η χρηματική ικανοποίηση πρέπει να βρίσκεται σε λογική σχέση με την προκληθείσα βλάβη.

Διέψευσε φήμες για εμπλοκή των ΑΝΕΛ στο Σύμφωνο Συμβίωσης

Παράλληλα, στο περιθώριο της ομιλίας του ο Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων δικαιωμάτων διέψευσε ότι στη διάρκεια της κατάρτισης του νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης υπήρξε οποιαδήποτε καθυστέρηση ή εμπλοκή προερχόμενη από το κόμμα των ΑΝΕΛ, ενώ πρόσθεσε ότι, εν μέσω άλλων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά και στη νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr