“Καταπέλτης” ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τους “αρνητές της μάσκας”

30 Απριλίου 202109:30

Σύμφωνα με την ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ στις φυλακές Νιγρίτας οδηγήθηκε ο οδηγός νταλίκας που καταδικάστηκε σε 40 ημέρες φυλάκισης διότι δεν ήθελε να φορέσει μάσκα. Ο οδηγός φέρεται να είχε αρνηθεί τρεις φορές να φορέσει μάσκα -οι αστυνομικοί που του έκαναν έλεγχο του επέβαλαν το πρόστιμο των 300 ευρώ και τον οδήγησαν στον Εισαγγελέα.

Προχθές το πρωί, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σερρών κατά την αυτόφωρη διαδικασία τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 60 ημερών για τις οποίες διέταξε με ειδική αιτιολογία να εκτίσει τις 40 και για τις 20 ημέρες πήρε τριετή αναστολή.

Ο οδηγός επικαλέστηκε προβλήματα υγείας, όμως, δε μπόρεσε να το αποδείξει, ενώ στο δικαστήριο εμφανίστηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νομικοί παράγοντες της πόλης σχολιάζοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ανέφεραν ότι σε ανάλογες ποινές συνήθως χορηγείται αναστολή. Ωστόσο, στη προκειμένη περίπτωση το δικαστήριο με ειδική αιτιολογία έκρινε ότι δεν πρέπει να του χορηγηθεί αναστολή, καθώς υπήρχε κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο οδηγός δήλωνε «αρνητής» εκ πεποιθήσεως και αρνήθηκε να βάλει μάσκα ακόμη και μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Την υπόθεση ανέδειξε με ανάρτησή του σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτης Καρίπογλου.

 

Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου: Αυτόφωρο και διώξεις για το «κίνημα κατά της μάσκας»

Με εγκύκλιό του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειος Πλιώτας, ζητάει την επαγρύπνιση των εισαγγελιών ανά τη χώρα για την τήρηση της νομιμότητας και προστασία των πολιτών αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού COVID-19.

Μεταξύ άλλων η εγκύκλιος 16/2020 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφέρει:

«ΘΕΜΑ: Τήρηση της νομιμότητας και προστασία των πολιτών αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορονοϊού COVID-19.

Με τις υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας).

Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης, εγρήγορσης, συνεχούς ενδιαφέροντος και κατά νόμο παρέμβασης των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές ενέργειες.

Με αφορμή, μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως επιμένουν να εμφανίζονται, προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 («κίνημα κατά της μάσκας») και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες.

Η διάρκεια της πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο –Δίκαιο της Ανάγκης– για προστασία από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr