Καταγγελίες για τον θάνατο του εργάτη από τον Κένταυρο και τον τραυματισμό δυο ακόμη

19 Ιουνίου 202019:56

Την ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρία του Κάθετου Οδικού Άξονα Βουλγαρία-Εχίνος-Ξάνθης καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας για τον τραγικό θάνατο ενός οικοδόμου  από τον Κένταυρο σήμερα κοντά στο Δημάριο κατά την εργασία του.

“Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο «ατύχημα» που συμβαίνει στο συγκεκριμένο έργο, που εκτελείται από την εταιρία «ΑΚΤΩΡ». Για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο ότι η ζωή των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς κρέμεται σε μια κλωστή. Η μεγαλοεργοδοσία θυσιάζει εργάτες στο όνομα του κέρδους, εντατικοποιεί την εργασία για να βγει γρήγορα η δουλειά και αφήνει πίσω τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Τα δύο θανατηφόρα «ατυχήματα» στο συγκεκριμένο έργο, μέσα σε λίγους μήνες, διαλύουν τις όποιες δικαιολογίες θα επιχειρήσει να επικαλεστεί η εργοδοσία, όπως κάθε φορά γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι μεγαλοεργολάβοι εγκληματούν κάθε μέρα απέναντι στη ζωή των εργαζομένων. Ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους, για την «εικόνα» της εταιρίας τους προς τα έξω και το πώς θα πάρουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι των δημόσιων έργων που μοιράζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έχουν μεγάλες ευθύνες που τα εργοτάξια και οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου. Απαιτούμε, εδώ και τώρα, να ληφθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Δεν γίνεται, κάθε φορά, στο τέλος ως ένοχος ενός εργοδοτικού εγκλήματος να παρουσιάζεται ο σκοτωμένος ή η «κακιά στιγμή»… Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του σκοτωμένου συναδέλφου μας.” αναφέρει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της. 

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΜΕ καταγγέλει: «Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δουλεύουν ανά δεύτερη εβδομάδα και Σάββατο, αλλά και καθημερινά υπερωρίες 1 με 2 ώρες, στις οποίες οι εργαζόμενοι εξαντλημένοι εξαναγκάζονται να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους μεροκάματα. Επίσης σημαντικό θέμα συζήτησης η ύπαρξη σε καθημερινή βάση τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας, που δίνει παρουσία μία φορά την εβδομάδα κι όχι καθημερινά, η εκπαίδευση του προσωπικού ανάλογα με την επικινδυνότητα του έργου και της εργασίας, τα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr