Kατάμεστο το Ίδρυμα για το Χρίστο Χριστοδούλου. Παρουσιάστηκε το βιβλίο “Οι τρεις ταφές του Ταχσίν Πασά”

2 Μαρτίου 201309:04

Με τιμές και αναγνώριση για το πλούσιο έργο του Χρίστου Χριστοδούλου, το κοινό γέμισε το βράδυ της Παρασκευής, την αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για την παρουσίαση του βιβλίου “Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά” του Ξανθιώτη Συγγραφέα και Δημοσιογράφου Χρίστου Χριστοδούλου.
Για τον συγγραφέα και το έργο του μίλησαν με θερμά λόγια οι Ξανθιώτες φίλοι του αλλά και άνθρωποι που τον γνώρισαν με αφορμή το νέο βιβλίο του, και ανέδειξαν τη σημασία που έχει ως λογοτεχνικό έργο όσο και ως ιστορικό τεκμήριο. Το βιβλίο αναφέρεται στον Χασάν Ταχσίν Πασά, τον τελευταίο στρατιωτικο διοικητή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη το 1912, αμαχητί, στους Έλληνες. Παράλληλα με την ιστορική του αποκατάσταση παρακολουθεί τα ιστορικά δεδομένα της τελευταίας 30ετίας πριν την πτώση της Αυτοκρατορίας και παραθέτει πολύτιμο υλικό μέσα από εξαιρετικά μεγάλο αριθμών πηγών και στοιχείων.

Ο φιλόλογος-ιστορικός Ηρακλής Ζωγράφος αναφέρθηκε στα σχολικά εγχειρίδια και τον τρόπο που προσεγγίζουν την ιστορία στην Ελλάδα, μέσα από το πρίσμα και συχνά της αλλοιώσεις, των σχέσεων μεταξύ των κρατών και κατέληξε στην περίπτωση του νέου βιβλίου. Ο δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου μίλησε για τη σημασία του βιβλίου στην αποκρυπτογράφηση των ιστορικών δεδομένων πριν την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την αποκατάσταση προσώπων και γεγονότων  που προκύπτει μέσα από την ενδελεχή μελέτη και έρευνα του συγγραφέα. Ο Θανάσης Μουσόπουλος, κάνοντας μια αναδρομή στα προηγούμενα βιβλία του Χρίστου Χριστοδούλου, που πραγματεύονται αντίστοιχα θέματα, αναφέρθηκε στην αξία του βιβλίου ως ιστορικού ντοκουμέντου, στη γραφή του, στις αρετές του συγγραφέα, στην παράλληλη αναζήτηση της ιστορίας πίσω από το πρόωσπο του Ταχσίν Πασά και γενικότερα στην συγκρότηση και την προσωπικότητα του επιτυχημένου Ξανθιώτη Δημοσιογράφου.

Νωρίτερα, ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσοπώντας το Δήμαρχο Ξάνθης, τίμησε το συγγραφέα για την προσφορά του στα γράμματα με ειδική πλακέτα, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας στο ΑΞΙΟΝ, τον Χρίστο Χριστοδούλου τίμησε η Περιφέρεια ΑΜΘ, μέσω του Φώτη Καραλίδη. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο εκδότης του ΕΜΠΡΟΣ Γιάννης Διαφωνίδης, που μίλησε με θερμά λόγια για το φίλο και το συγγραφέα Χριστο Χριστοδούλου που είναι πάντα παρών με πολλούς τρόπους στην πόλη, τόσο με τα άρθρα του, όσο και με τα βιβλία του. Ο Θωμάς Εξάρχου παρουσίασε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή του Ταχσίν Πασά, ο οποίος ετάφη τρεις φορές και πέθανε διωγμένος και χαρακτηρισμένος ως προδότης από την πλευρά των Τούρκων.

Ο Συγγραφέας, αρκετά συγκινημένος, μίλησε για το στόχο που είχε γράφοντας το βιβλίο και την ανάγκη του να αποδώσει τα γεγονότα της περιόδου με ιστορική ακρίβεια και να αποκαταστήσει την προσωπικότητα του Ταχσίν Πασά και τη σημασία της, μετερχόμενος των βασικών δημοσιογραφικών αρετών που είναι η εξεύρεση πηγών και η διασταύρωσή τους. Στη συνέχεια είχε την ευκαιρία, να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού γύρω από το θέμα που πραγματεύεται, ενώ έμεινε μέχρι αργά το βράδυ στη θέση του υπογράφοντας τα βιβλία του για τους φίλους και θαυμαστές του έργου του.

Ήταν μια ιδιαίτερα θερμή και επιτυχημένη βραδιά στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδηρόπουλος ενώ έγινε εφικτή χάρη στη χορηγεία των Γ. Μπατζακίδη και Η. Ζωγράφου.

Still0301_00003 Still0301_00001 Still0301_00000IDRYMA XRISTODOULOUStill0301_00004

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr