Κατακραυγή για το Δήμο Καβάλας: Παρέμβαση του Γ.Γ. Θρησκευμάτων για το μνημείο της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων από τους ναζί !

16 Μαΐου 201509:19

Tην κατακραυγή γνωρίζει ο Δήμος Καβάλας για την απρόσμενη ακύρωση της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια μνημείου για μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους της Καβάλας που εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Η άρνηση εστιάζει στο γεγονός ότι στο μνημείο υπάρχει το “άστρο του Δαυίδ” ενώ εκτός από τις δημοτικές παρατάξεις, τώρα και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων με σκληρή δήλωσή του εκφράζει την αντίθεσή του που θεωρεί ότι το επιχείρημα της Δημάρχου είναι  η ύπαρξη ή το μέγεθος ή η απεικόνιση του θρησκευτικού συμβόλου της εβραϊκής θρησκείας.

Όπως φαίνεται, μετά την κατακραυγή είναι πιθανό να υποχωρήσει ο Δήμος Καβάλας, αλλά το περιστατικό καταγράφεται στις πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η αντίδραση του Γ. Καλαντζή:

Στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων δηλώνει απόλυτα προσβεβλημένος ως Χριστιανός Ορθόδοξος και καλεί τους πολίτες της Καβάλας να φροντίσουν ώστε το μνημείο σύντομα να βρεθεί στη θέση του, όπως ακριβώς φιλοτεχνήθηκε:

Αναλυτικά:

kalatzis gen grammateas xanthi
«Οι Έλληνες Εβραίοι που δολοφονήθηκαν από τους ναζί δεν έχουν τάφο στο χώμα της πατρίδας μας για να κοσμεί την επιτύμβια στήλη του το άστρο του Δαβίδ, γιατί τάφος τους είναι ο ουρανός και η γη, εκεί που κατέληξαν οι στάχτες από τα κρεματόρια», προσθέτει. Ομολογώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί οποιοσδήποτε ότι πράγματι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας, που ακυρώνει μια προγραμματισμένη εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου προορισμένου να μας θυμίζει την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας από τους ναζί και τους συμμάχους τους με επιχείρημα την ύπαρξη ή το μέγεθος ή την απεικόνιση του θρησκευτικού συμβόλου της εβραϊκής θρησκείας. Η Καβάλα είναι γνωστή για τον πολιτισμό της, για τους φιλόξενους κατοίκους της, για τις φυσικές ομορφιές της, για την ύπαρξη σημαντικών ιστορικών μνημείων αλλά και για την Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία που βαφτίστηκε Χριστιανή. Είναι απίστευτα άδικο να περάσει στην ελληνική ιστορία και ως η πρώτη πόλη που αρνείται την φιλοξενία ενός μνημείου προς τιμήν των δικών της πολιτών, εβραϊκού θρησκεύματος, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί και τους συμμάχους τους.

Είμαι βέβαιος ότι οι κάτοικοι της Καβάλας, τόσο ως πρόσωπα όσο και ως συλλογικές μορφές έκφρασης, θα φροντίσουν ώστε, σύντομα, το μνημείο με την μορφή που αυτό έχει ήδη φιλοτεχνηθεί να βρεθεί στην θέση στην οποία ο Δήμος έχει αποφασίσει ότι θα φιλοξενηθεί.

Ως Ορθόδοξος Χριστιανός αισθάνομαι βαθύτατα προσβεβλημένος για το θέμα που έχει ανακύψει διότι θα ήταν σαν να μας ζητά κάποιος να αφαιρέσουμε ή να αλλοιώσουμε, για «αισθητικούς λόγους», το σημείο του σταυρού από τον τάφο των παππούδων μας που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Οι Έλληνες Εβραίοι που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί δεν έχουν τάφο στο χώμα της πατρίδας μας για να κοσμεί την επιτύμβια στήλη του το άστρο του Δαβίδ, γιατί τάφος τους είναι ο ουρανός και η γη, εκεί που κατέληξαν οι στάχτες από τα κρεματόρια.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr