karalidis goneis 2

Συνάντησαν Καραλίδη αγανακτισμένοι γονείς. Περιμένουν Στυλιανίδη-ΚΤΕΛ και επανέρχονται δυναμικά

27 Σεπτεμβρίου 201210:00

karalidis goneis 2Από το Υπουργείο Παιδείας και τις απόψεις των μεταφορέων κρίνονται τα σχολικά δρομολόγια της Ξάνθης, όπως φάνηκε μετά την εισβολή των γονέων στην Π.Ε. Ξάνθης το μεσημέρι της Πέμπτης. 

Γονείς και μαθητές που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στην Π.Ε. Ξάνθης και μπήκαν στο γραφείο του Αντιπφερειάρχη Φώτη Καραλίδη. Στην αρχή επικράτησαν έντονοι τόνοι αλλά εν συνεχεία ο διάλογος έχει αποκατασταθεί και με προτροπή Καραλίδη, έχουν μεταφερθεί στην αίθουσα συσκέψεων.

Γενικές Συνελεύσεις ΚΤΕΛ και ΤΑΞΙ το βράδυ

Όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια ζήτησε οπισθοχώρηση από ΚΤΕΛ και ΤΑΞΙ και έναρξη των δρομολογίων αύριο. Σε γενικές συνελεύσεις το απόγευμα της Πέμπτης, τόσο το ΚΤΕΛ όσο και τα ΤΑΞΙ θα αποφασίσουν αν αποδέχονται τις νέες προτάσεις της Περιφέρειας, ενώ παρόντες θα ζητήσουν να είναι και γονείς. 

Την Τρίτη, μετά από ραντεβού που κλείστηκε από τον Περιφερειάρχη,  πραγματοποιείται συνάντηση Γιαννακίδη-Καραλίδη-Προέδρου ΚΤΕΛ Ξάνθης με τον Υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη. Μετά από πρόταση του Φώτη Καραλίδη, στη συνάντηση μπορεί να παραστεί στη και ένας γονέας από την Ξάνθη.

Αγανάκτηση γονέων και έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων

Οι γονείς εκφράστηκαν με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, σημειώνοντας ότι δεν τους απασχολεί ποιος έχει την ευθύνη ή την αρμοδιότητα αλλά απαιτούν λύση στο πρόβλημα με τις σχολικές μεταφορές.

Μετά από πρόταση του Φώτη Καραλίδη και εν μέσω αγανάκτησης των γονέων για την κατάσταση, υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που μέχρι την Τρίτη, οι δύο προσπάθειες δεν αποβούν επιτυχείς, η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης θα πρωτοστατήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ανάμεσα στις οποίες μπορεί να είναι και η εντολή να κλείσουν τα σχολεία, παρότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες.

Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, η αρμοδιότητα της μεταφοράς, μετά από αδυναμία των Δήμων ήρθε στην Περιφέρεια ΑΜΘ στις 7 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την αδυναμία των Δήμων να πραγματοποιήσουν τους διαγωνισμούς εδώ και 20 μήνες. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι από τις 7 Σεπτεμβρίου έχει προβεί σε μια σειρά από συναντήσεις και συσκέψεις και θεωρεί ότι την Τρίτη, θα έχει εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου με την Κυβέρνηση.

Πιέσεις για επιπλέον χρηματοδότηση στην Ξάνθη

Η Περιφέρεια πιέζει για επιπλέον χρηματοδότηση για την Ξάνθη σε ύψος που να κάμψει τις αντιδράσεις των μεταφορέων, σύμφωνα με το Φώτη Καραλίδη, αφού το συνολικό χρέος σε όλο το Νόμο ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. “Αν βρούμε ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ πιστεύω ότι θα υπαναχωρήσουν οι μεταφορείς και ελπίζω ότι εκεί θα βρούμε μια λύση.”

Όπως σημείωσε,  στους άλλους νομούς η μεταφορά ξεκίνησε με μαθητικές κάρτες, τις οποίες δεν αποδέχεται το ΚΤΕΛ Ξάνθης. Πάντως, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας συνεδριάζουν στη Θεσσαλονίκη και είναι πιθανό να σταματήσουν πλήρως τα δρομολόγια σε όλες τις περιοχές.

Πρόβλεψη για τις απουσίες

Σχετικά με το θέμα των απουσιών, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι συναντήθηκε με τους Διευθυντές των Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ανταμπούφη-Τάτσιου-Νταουτίδη-Δόντσο και άλλους και ζήτησε να είναι ελαστικοί με τις απουσίες, βασιζόμενοι και σε σχετικό προεδρικό διάταγμα που προβλέπει ελάφρυνση για απουσίες λόγω έλλειψη δρομολογίων.

Οι γονείς από την πλευρά τους ζήτησαν να κοινοποιήσει στον Υπουργό ότι οι γονείς δεν προτίθενται να υλοποιήσουν μόνοι τους τις μετακινήσεις των μαθητών, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμο όταν εφαρμόζεται το καθεστών μαθητικών καρτών ή των σχολικών δρομολογίων.
20120927 124105karalidis goneis 3

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr