libya-foto

Προς την πλευρά Καντάφι γέρνει η πλάστιγγα του εμφυλίου

6 Μαρτίου 201109:09

libya-fotoΜε αμείωτη ένταση συνεχίζεται την Κυριακή ο εμφύλιος πόλεμος που σπαράσσει τη Λιβύη. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, πιστά στον Μουαμάρ Καντάφι στρατεύματα πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή κατά του σημείου ελέγχου των εξεγερμένων στο Ρας Λανούφ.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, που είχαν διαψεύσει προηγουμένως πληροφορίες για την ανακατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη, διέψευσαν επίσης τη μετάδοση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Λίμπια, που υποστήριζε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη του Τομπρούκ, στο ανατολικό άκρο της χώρας.

Απεναντίας, στρατιωτικός διοικητής των εξεγερμένων στα ανατολικά της χώρας δήλωσε πως οι δυνάμεις του έχουν προελάσει ακόμη δυτικότερα και πλέον ελέγχουν την πόλη Ναουφαλίγια, γεγονός που τις τοποθετεί εγγύτερα στη γενέτειρα και προπύργιο του Καντάφι, πόλη της Σύρτης.

Η κρατική τηλεόραση πάντως μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι επανέκτησαν τον έλεγχο και στις πόλεις-«κλειδιά» Ζαουίγια και Μιζουράτα, στα δυτικά της χώρας. Σύμφωνα πάντα με το κρατικό δίκτυο, οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν επίσης κατά της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα και επίκεντρο της εξέγερσης στα ανατολικά. 

Πυκνές ανταλλαγές πυρών ακούστηκαν μάλιστα ακόμα και στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τα ξημερώματα της Κυριακής. Μαρτυρίες αναφέρουν επίσης κόρνες αυτοκινήτων να ηχούν ρυθμικά και ανθρώπους να πανηγυρίζουν στους δρόμους. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τα πυρά δεν οφείλονταν σε επεισόδια ή συγκρούσεις, αλλά σε νηγυρισμούς για την ανακατάληψη από τις καθεστωτικές δυνάμεις των ανωτέρω πόλεων. 

Το χρονικό του Σαββάτου

Οι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις επιτέθηκαν -δύο φορές- με άρματα μάχης το Σάββατο σε κατοικημένες περιοχές στην πόλη Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη, όπου εξακολουθούν να μαίνονται οι μάχες, “Τώρα πλέον με όλη τη δύναμη του πυροβολικού, με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, βλέπουμε μάχες και σκοτωμούς που δεν έχουμε δει ούτε στο Ιράκ. Τη θεωρώ μία πλήρη γενοκτονία» είπε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς στην πόλη αυτή, όπως ανακοίνωσε γιατρός, επικεφαλής νοσοκομείου που έχει στηθεί στο κέντρο της πόλης. «Έχουν καταμετρηθεί 30 πτώματα, αλλά ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος» συμπλήρωσε. 

“Οι μισθοφόροι του Καντάφι διέπραξαν μια σφαγή” δήλωσε τηλεφωνικά, μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο, ένας ντόπιος γιατρός. “Καταστροφική κατάσταση… μια σφαγή. Σκοτώθηκε πολύς κόσμος. Η κόρη μου είναι νεκρή, δεν μπορώ να συνεχίσω” δήλωσε κλαίγοντας ο γιατρός.

Το έτερο αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επίσης μετέδωσε ειδήσεις για μάχες στη Ζαουίγια και προσέθεσε πως υπήρξαν πυρά εναντίον κατοικιών.

Οι δυνάμεις του Καντάφι περικύκλωσαν για δεύτερη φορά το βράδυ του Σαββάτου την πόλη και προχωρούσαν προς το κέντρο της, σε μια νέα προσπάθεια να υπερνικήσουν τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, οι οποίες είχαν καταφέρει να τις απωθήσουν αρχικά. 

Τα άρματα μάχης εισήλθαν στην πόλη και έριχναν βλήματα εναντίον κατοικιών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. “Τα άρματα μάχης βρίσκονται παντού στην πόλη και βάλλουν εναντίον κατοικιών. Είδα επτά να περνούν μπροστά μου. Οι ρίψεις με όλμους δεν σταματούν” τόνισε κάτοικος της πόλης στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Να προσεύχεστε για μας” πρόσθεσε. 

Η ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης, Al-Manara, ανέφερε πως περίπου 40 άρματα μάχης έχουν εισβάλει στη Ζαουίγια.

“Η Ζαουίγια είναι περικυκλωμένη από τις δυνάμεις του Καντάφι, υπάρχουν πολλά σημεία ελέγχου. Ο κλοιός σφίγγει στο κέντρο” είχε δηλώσει προηγουμένως δημοσιογράφος του Reuters, προσθέτοντας πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τα σημεία ελέγχου, περίπου τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

“Ο Καντάφι δεν θα μπει ποτέ στην πόλη αυτή. Δεν θα πατήσει ποτέ το πόδι του εδώ. Ο μόνος τρόπος να το κάνει, είναι αν πεθάνουμε όλοι. Πρέπει να μας σκοτώσει, για να πάρει τον έλεγχο της πόλης” είχε πει ένας από τους αντικαθεστωτικούς, λέγοντας ότι υπάρχουν νεκροί και από τις δύο πλευρές.

Στο Ρας Λανούφ

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 21 είναι οι τραυματίες από τις μάχες στην στρατηγικής σημασίας πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λανούφ, την οποία ισχυρίζονται πως έχουν καταλάβει οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις που μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές στην πόλη Αζνταμπίγια.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 27 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από δύο εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη.

“Έχουμε οκτώ νεκρούς από την έκρηξη στη στρατιωτική βάση της Ράζμα, καθώς και 20 τραυματίες” τόνισε ο δρ Ιμάντ Ταλάχμα. “Ακόμη δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν επρόκειτο για δολιοφθορά ή για αεροπορική επιδρομή, όμως κανείς δεν είδε κάποιο αεροσκάφος” τόνισε ο ο Μουστάφα Γεριάνι, εκπρόσωπος του Ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου, που έχει συσταθεί από τους εξεγερμένους στα ανατολικά της χώρας.

Αντικαθεστωτική αυτοκινητοπομπή με προορισμό Σύρτη και Τρίπολη

Εν τω μεταξύ, οι εξεγερμένοι, που έχουν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος στην ανατολική Λιβύη, σχημάτισαν μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή, με φορτηγά οχήματα, στα οποία είχαν τοποθετήσει αντιαεροπορικά όπλα, σε μια απόπειρα να φτάσουν ακόμα και μέχρι την Τρίπολη… Στο πλευρό των φορτηγών αυτών είναι γραμμένη η επιγραφή “Λαϊκός Στρατός”.

Στην Μπιν Τζαουάντ, που απέχει 160 χιλιόμετρα από τη γενέτειρα του Μουαάρ Καντάφι, Σύρτη, αντάλλαξαν πυρά με πολεμικά αεροπλάνα του Καντάφι, που ήθελαν να δώσουν αναφορά για τις κινήσεις της αυτοκινητοπομπής.

Όμως, οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι καταρρίφθηκε πολεμικό αεροπλάνο του Καντάφι, κοντά στην πετρελαιοπαραγωγό Ρας Λανούφ, απ ‘όπου, όπως επίσης δηλώνουν, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί, έχουν από την Παρασκευή εκδιωχθεί οι πιστές στον Λίβυο ηγέτη δυνάμεις. 

Με ένα βίντεο κινητού τηλεφώνου, έδειξαν σε δημοσιογράφο του Reuters κομμάτια του αεροπλάνου αυτού στο έδαφος. Έγινε λόγος γιά δύο νεκρούς πιλότους.

Στη Βεγγάζη συνεχίζει να έχει τον έλεγχο ο “Συνασπισμός της 17ης Φεβρουαρίου” και ο εκπρόσωπός του, Μουστάφα Γεριάνι, δήλωσε ότι διαθέτει οπλισμό περισσότερο αμυντικό, παρά επιθετικό, «ικανό μόνο για την προστασία της εξεγερμένης πόλης».

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για Καντάφι

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Καντάφι και 15 στενούς συνεργάτες του εξέδωσε η Interpol. Η απόφαση αυτή ελήφθη στα πλαίσια των κυρώσεων που επιβάλλει η Διεθνής Κοινότητα.

Ο ίδιος ο Λίβυος ηγέτης πάντως, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή στη γαλλική εφημερίδα Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς, δηλώνει θετικός στην αποστολή μίας ερευνητικής επιτροπής «από τα Ηνωμένα Έθνη ή την Αφρικανική Ένωση», για να εκτιμήσει την κατάσταση στη χώρα του.

Διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του, ο Καντάφι δηλώνει: «Εγώ ποτέ δεν πυροβόλησα κατά του λαού μου! Εδώ στη Λιβύη δεν πυροβολήσαμε κανέναν. Η ερευνητική επιτροπή θα το διαπιστώσει».

Στην ερώτηση εάν κρατούνται τρεις Ολλανδοί, πλήρωμα ενός ελικοπτέρου, το οποίο καταλήφθηκε την περασμένη Κυριακή στη Σύρτη, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης απομάκρυνσης Ολλανδών υπηκόων, ο Καντάφι απάντησε θετικά: «Είναι φυσικό, εμείς συλλάβαμε ένα ολλανδικό ελικόπτερο, το οποίο προσγειώθηκε στη Λιβύη χωρίς άδεια».

Ερωτηθείς παράλληλα για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειάς του, ο Λίβυος ηγέτης απάντησε πως ο ίδιος «δεν έχει, παρά την τέντα» του.

Πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr