«Καμπανάκι» στην Αυστρία- Πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές η Ακροδεξιά του Στράχε

7 Δεκεμβρίου 201319:49

Να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στην Αυστρία κατά τις προσεχείς εκλογές της 25ης Μαίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάτι που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανό στοχεύει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όπως διακηρύχθηκε στο 31 ο Συνέδριο του, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν απόψε στην πόλη Γκρατς με την επανεκλογή του αρχηγού του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με ποσοστό 96,32%.

Ομόφωνα οι 500 σύνεδροι υιοθέτησαν την κεντρική πρόταση του Συνεδρίου με σύνθημα «Για μια ελεύθερη Ευρώπη-Είμαστε πρώτα Αυστριακοί και μετά Ευρωπαίοι», στην οποία το κόμμα απορρίπτει τον «ευρωπαικό συγκεντρωτισμό» και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των εθνικών κρατών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Αυστρίας από την Ευρωπαική Ενωση στην περίπτωση που, όπως τονίζεται σχετικά, αυτή δεν αλλάξει την πορεία της.

Ο επανεκλεγείς αρχηγός του κόμματος παρέπεμψε σε επίκαιρες δημοσκοπήσεις που φέρουν τους Ελευθέρους να προηγούνται και συγκεκριμένα σε εκείνη για λογαριασμό της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ» στην οποία εμφανίζονται ήδη με ποσοστό 25%, έναντι 20,5% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

Στη δημοσκόπηση αυτή ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 23% (26,8% στις εκλογές) και το συντηρητικό Λαικό Κόμμα με 21% (24%) — τα οποία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για ανανέωση του κυβερνητικού συνασπισμού τους των τελευταίων πέντε χρόνων – ενώ σε δημοσκοπήσεις που επικαλείται η μεγαλύτερη αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» το Κόμμα των Ελευθέρων φέρεται να προηγείται με ποσοστό μάλιστα στο 28% και να έπονται Σοσιαλδημοκράτες με 25% και Λαικό Κόμμα με 22%.

Σύμφωνα με τον Στράχε, οι Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαίου θα αποτελέσουν την πρώτη πρόκληση για το κόμμα του μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, παρέχοντάς του την ευκαιρία να αυξήσει σημαντικά τη δύναμή του, ενώ θα «δώσουν ένα μάθημα» στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης το Σοσιαλδημοκρατικό και το Λαϊκό, για τα οποία ο ίδιος προβλέπει πως, παρ όλες τις διαφορές τους στις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης – κυρίως λόγω της «τρύπας» στον προϋπολογισμό – θα συμφωνήσουν τελικά στην ανανέωση του συνασπισμού τους.

Πηγή:www.iefimerida.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr