Κάλπες το φθινόπωρο «βλέπει» η Κουμουνδούρου. Σε εγρήγορση ο κομματικός μηχανισμός

9 Ιουνίου 201312:20

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό έχει τεθεί το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο.

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης στενεύουν επικίνδυνα, όπερ σημαίνει ότι η διέξοδος των εκλογών μπορεί να αποτελέσει γι’ αυτήν μία αναγκαία και επιβεβλημένη διέξοδο. Είτε για να παραδώσει την εξουσία, ώστε να μην επωμιστεί το βάρος και άλλων σκληρών μέτρων, όπως έκανε για παράδειγμα εκείνη του κ. Κώστα Καραμανλή πριν από τέσσερα χρόνια, είτε για να αποσπάσει από τον ελληνικό λαό μια τελευταία ευκαιρία.

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι το λεγόμενο success story του κ. Αντώνη Σαμαρά, η δημιουργία δηλαδή ενός τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας, θα ξεφουσκώσει σύντομα, υπό το βάρος της αποτυχίας και του σημερινού προγράμματος. Μέτρα όπως η βαριά φορολόγηση των ακινήτων, οι πλειστηριασμοί, αλλά και άλλα, που θα χρειαστούν εξαιτίας της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης, θα διαλύσουν όλες τις αυταπάτες. Διαβλέπει επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο με τον χειρισμό καυτών μετώπων, όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, για τις οποίες διαρκώς πιέζει για παράταση.

Γι’ αυτόν ίσως τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας αρχίζει σιγά-σιγά να επαναφέρει στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του το αίτημα για πρόωρες εκλογές, καθώς θέλει να διατηρήσει τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση και να μην αφήσει κανένα περιθώριο για αιφνιδιασμούς από την πλευρά της κυβέρνησης. Ακόμη περισσότερομ επιδιώκει να εμφανίσει την κυβέρνηση και τον κ. Αντώνη Σαμαρά ότι σέρνονται πίσω από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ότι έχουν εκείνοι την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων.

Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκτιμούν ότι η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να πετύχει με αυτή την τακτική και έναν ακόμη στόχο: να περιορίσει την εσωστρέφεια, την γκρίνια και την κριτική που εμφιλοχωρεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για επιλογές της Κουμουνδούρου και κυρίως να ελέγξει το κλίμα και τους συσχετισμούς του συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στις 10 με 14 Ιουλίου και αναμένεται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη νέα, ενιαία οργανωτική δομή και λειτουργία του κόμματος, αλλά και για τις πολιτικές κατευθύνσεις το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγετική ομάδα διαμηνύει ότι το φθινόπωρο θα είναι έτοιμη για τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν ανησυχεί για τις μέτριες δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, παρότι προβληματίζεται για ορισμένα ποιοτικά ευρήματα. Είναι γεγονός ότι σχεδόν όλες πλέον οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ, έστω και με μικρή διαφορά, ενώ υποχώρηση υπάρχει και για την απήχηση του κ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του κόμματος φαίνεται να έχει χάσει ένα ακροατήριο που ανέμενε πιο ριζοσπαστική αντιπολιτευτική τακτική και τώρα δείχνει μπερδεμένο από τα ανοίγματά του προς τον κεντρώο χώρο και από ορισμένες κινήσεις που προδίδουν «συστημικές συμπεριφορές».

Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία δέχεται κριτική από τα αριστερά, με εκκλήσεις να μην εγκαταλείψει τον ριζοσπαστισμό της και να μη διανοηθεί να επιχειρήσει δεξιά στροφή. Ακόμη και η περίφημη ακτιβίστρια και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν, που βρέθηκε στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, αυτό τον κίνδυνο επισήμανε.

Πρόκειται όμως για μηνύματα που φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επιχειρεί εδώ και μέρες να ενισχύσει τον κινηματικό χαρακτήρα της αντιπολιτευτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλίες σε ανοικτές συγκεντρώσεις, με επισκέψεις σε πεδία κοινωνικών συγκρούσεων, όπως στις Σκουριές της Χαλκιδικής, και με παρουσίαση θέσεων για την προστασία ευπαθών ομάδων, όπως οι προτάσεις κατά της φτώχειας.

Ετσι κι αλλιώς η αριστερή πτέρυγα, που πιέζει την ηγεσία, δείχνει ενισχυμένη τελευταία, καθώς ορισμένες απόψεις της δικαιώνονται ακόμη και από το ΔΝΤ! Είναι ενδεικτικό ότι η έκθεση του Ταμείου, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και αφορά στην αποτυχημένη συνταγή του πρώτου μνημονίου, ομολογεί ότι ήταν αναγκαία η διαγραφή χρέους, για την οποία η αριστερή πτέρυγα πασχίζει να συμπεριληφθεί ως κεντρικός στόχος μιας αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, οι σχέσεις των δύο εσωκομματικών πλευρών εξομαλύνονται, ιδίως έπειτα από ορισμένες τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα και άλλων ηγετικών στελεχών του κόμματος, που επαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά ισχυρής αμφισβήτησης της ευρωζώνης, στην περίπτωση που μια κυβέρνηση της Αριστεράς πιεστεί, με απειλή εξόδου από το ευρώ, να αποδεχθεί το μνημόνιο.

Εν τω μεταξύ, μια πρώτη γεύση από τις διαθέσεις της ευρωπαϊκής αριστεράς σχετικά με το ενδεχόμενο να προταθεί ο κ. Τσίπρας για την προεδρία της Κομισιόν, θα έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φιλοξενεί στην Αθήνα τη σύνοδο των ηγετών των κομμάτων της ευρωπαϊκής αριστεράς. Το θέμα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, όμως είναι πιθανό να συζητηθεί στο περιθώριο, μετά τη σχετική πρόταση που διατύπωσε προ διμήνου η ευρωβουλευτής του γερμανικού Die Linke, κυρία Γκαμπριέλε Τσίμερ.

Ενδεχόμενο να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής από την Αριστερά δεν τίθεται, καθώς οι συσχετισμοί στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου θα γίνει σε έναν χρόνο η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, είναι αδύνατο να είναι ευνοϊκοί γι’ αυτήν. Ωστόσο, επειδή κάθε ευρωκοινοβουλευτική ομάδα θα προτείνει τον εκλεκτό της, το ενδεχόμενο να υποδεχθεί ο κ. Τσίπρας από την ευρωπαϊκή αριστερά, όπου μετέχουν κόμματα μεγαλύτερων κρατών, είναι εξαιρετικά τιμητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό της.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr