kapnos_1

Ποια προϊόντα θα μπούν στο «Καλάθι» της Ξάνθης.

9 Μαΐου 201120:00

kapnos_1Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καταλήξουν  οι αρμόδιες υπηρεσίες και η ηγεσία της Περιφερειακής ενότητας Ξάνθης στα 5 προϊόντα που θα εκπροσωπήσουν την Ξάνθη στο Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας.

Τις επόμενες μέρες, πρόκειται να υπάρξουν διαδοχικές συσκέψεις μεταξύ υ πηρεσιακών παραγόντων, της πολιτικής ηγεσίας και των εκπροσώπων φορέων της περιοχής για την τελική επιλογή που θα υπάρξει.

Ο μπασμάς στην κορυφή της λίστας;

Σύμφωνα με πληροφορίες  του XanthiPress.gr,  ο καπνός μπασμάς , με συγκεκριμένη γεωγραφική ένδειξη  από την Ξάνθη,  φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο από τα 5 προϊόντα. Παρότι από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. υπήρχε η πρόθεση ο μπασμάς να εκπροσωπεί  όλη τη Θράκη, τελικώς πρόθεση του Φώτη Καραλίδη φαίνεται ότι είναι ο μπασμάς να αναφέρεται με συγκεκριμένη προέλευση από την Ξάνθη, όπως είναι γνωστός διεθνώς.

Και αυτό γιατί  θεωρείται ότι δεν αποτελεί απλώς ένα φημισμένο αγροτικό προϊόν της περιοχής αλλά και γιατί  αντιπροσωπεύει ένα ολόκληρο πολιτισμικό και τουριστικό προϊόν καθώς η καλλιέργεια του καπνού συνδέεται με πολύ συγκεκριμένα λαογραφικά, αρχιτεκτονικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά όπως είναι π.χ. η μορφή των σπιτιών του περασμένου αιώνα που ήταν προσαρμοσμένη στην καλλιέργεια και την επεξεργασία του καπνού, κάτι που προσδίδει προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Στην τελική ευθεία για τα υπόλοιπα τέσσερα προϊόντα

Κατά τα άλλα το Κασέρι Ξάνθης, ο τοπικός Οίνος των Αβδήρων,  το τουρσί κηπευτικών της περιοχής, τα αλλιεύματα της λιμνοθάλασσας του Λάγους που θεωρούνται μοναδικά, το ντόπιο αγελαδικό ή πρόβειο γιαούρτι, τα ακτινίδια αλλά και τα σπαράγγια που καλλιεργούνται στον κάμπο της Ξάνθης διεκδικούν τη θέση τους στην πεντάδα των αγροτικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας.

Προβληματισμός υπάρχει για την καριόκα καθώς δεν αποτελεί αγροτικό προϊόν , παρότι διάσημο, ενώ οι πρώτες ύλες του εισάγονται. Άλλωστε θεωρείται ότι η καριόκα είναι συνδεδεμένη με την Ξάνθη και δεν χρειάζεται επιπλέον προβολή, όπως αντίστοιχα συμβαίνει στην Καβάλα με τους κουραμπιέδες.

Τέλος, τα μοσχάρια ελευθέρας βοσκής της ορεινής περιοχής απασχόλησαν τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικήςτης Π.Ε. Ξάνθης, αλλά φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς πρακτικές δυσκολίες εμποδίζουν την ένταξή τους στο καλάθι των αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr