Κακουργηματικές διώξεις σε 19 του ΥΠΕΘΑ…

25 Ιουλίου 201315:31

Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία, άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία σε αυτή, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (1608/50), ασκήθηκε από την Επίκουρη Εισαγγελέα Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, κατά 19 προσώπων.

Σε αυτούς αποδίδεται η εμπλοκή σε υπογραφή σύμβασης προμηθειών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το 2001, με ζημία για το ελληνικό δημόσιο, που φαίνεται να υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Κατηγορούμενοι έχουν καταστεί δύο πρώην γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΘΑ, ένας πρώην αρχηγίς του ΓΕΣ, ένας γνωστός επιχειρηματίας που είναι και ιδιοκτήτης της εταιρείας που θα προμήθευε τα συγκεκριμένα υλικά, ο διευθύνων σύμβουλος αυτής, κι ακόμη 14 στρατιωτικοί που διετέλεσαν μέλη επιτροπών που εισηγήθηκαν σχετικές αποφάσεις στα ανώτατα όργανα των υπουργείων.

Οι ευθύνες πολιτικών προσώπων που φέρεται να ξεκινούν το 2001, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, έως το 2009, έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Στην σύμβαση προβλεπόταν να προμηθευτεί το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ηλεκτρονικός Πόλεμος”, 18 παρεμβολείς και 11 κέντρα ακροάσεως. Τα όπλα αυτά συμβάλλουν σε παρεμβολές ή σαμποτάρουν συχνότητες στα επικοινωνιακά συστήματα του εχθρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση αγγίζει το ύψος των 72 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ. Από αυτά, τα 35 εκατομμύρια, δηλαδή το 50%, δόθηκε ως προκαταβολή με την υπογραφή της σύμβασης, παρά το γεγονός πως σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προέβλεπε πως το ποσό δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει το πολύ το 40%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η σύμβαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, και μέχρι σήμερα παραμένει σε ισχύ, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να έχει προμηθευτεί τίποτα.

Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η ετυμηγορία του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε το 2007, σύμφωνα με την οποία, λόγω των αποφάσεων που φέρεται να έλαβε ο κατηγορούμενος πλέον, τότε γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ -οι οποίες ουσιαστικά δέσμευαν το ελληνικό δημόσιο- η συμβαλλόμενη εταιρεία SONAK ΑΕΒΕ, δικαιώθηκε.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο ανέφερε μάλιστα στην απόφασή του, ότι αποκλειστική υπαιτιότητα για τη μη εκτέλεση της σύμβασης έχει το δημόσιο, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 3 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, η εταιρεία κρατάει και την προκαταβολή.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, με την εταιρεία δε, να δηλώνει πως το ελληνικό δημόσιο την ζημίωσε.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε Ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς (Ν.4022).

Πηγή : enet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr