Kοσμοσυρροή και συγκίνηση στην εκδήλωση των Κρεοπωλών

10 Οκτωβρίου 201023:54

kreopoles_ekdilosi_2Στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης αναβίωσε το παρελθόν της Δημοτικής Αγοράς. Αν και επρόκειται για την παρουσίαση ενός φωτογραφικού λευκώματος, τελικά το Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Ξάνθης, παρουσίασε μια εκδήλωση αρκετά ενδιαφέρουσα που κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού.

Θ. Μουσόπουλος και Θ. Εξάρχου οι ομιλητές

Το λεύκωμα που περιέχει φωτογραφικό υλικό από την 50ετία μεταξύ 1922-1971 και τυπώθηκε από τις Εκδόσεις Σπανίδη με έξοδα της Νομαρχίας Ξάνθης, επιμελήθηκα ο συγγραφέας0φιλόλογος Θανάσης Μουσόπουλος. Ο ίδιος στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε για το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκαν επαγγελματικά οι Κρεοπώλες της Ξάνθης όλα αυτά τα χρόνια αλλά ενέταξε τη συντεχνία αυτή της εποχής, όπως παρουσιάζεται, μέσα στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της πόλης στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Ο συγγραφέας Θωμάς Εξάρχου, μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην ιστορία του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς και αναφέρθηκε με πολύ ακρίβει και λεπτομέρειες στην ιστορία της ανέγερσης του κτιρίου και τις εξελίξεις που υπήρξαν μέχρι να γίνει δυνατή η κατασκευή του.

Το Σωματείο Κρεοπωλών θέλησε να βραβεύσει στην εκδήλωση Κρεοπώλες που βρίσκονται σήμερα στη σύνταξη αλλά ανήκουν στη γενιά των ανθρώπων που μεγάλωσαν μέσα στη δημοτική αγορά και δημιούργησαν γνωστές οικογενειακές επιχειρήσεις: Ο Π. Παπαδόπουλος εκ μέρους των γνωστών Αφών Παπαδοπούλου, ο Διονύσης Χασαπόπουλος, ο Ε. Ναλίας, ο Θ. Κουτσουράς, ο Ι. Φάκας.

Γ. Μπατζακίδης¨ Θέλαμε να μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα της εποχής»

Τους λόγους που προχώρησαν στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας ανέλυσε μιλώντας στο κοινό ο Πρόεδρος του Σωματέιου Γιώργος Μπατζακίδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Γενιές ολόκληρες από Κρεοπώλες μεγάλωσαν σε αυτή την αγορά και εμείς θέλαμε να μεταφέρουμε αυτή την ατμόσφαιρα, την οποία οι άνθρωποι της δικής μου ηλικίας και οι νεότεροι την οσμίστηκαν αλλά δεν την γνώρισαν. Παράλληλα θέλαμε να θυμίσουμε στους πρεσβύτερους, εικόνες του παρελθόντος και να τους τιμήσουμε για τη συνεπή παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια. Όπως γνωρίζετε πολλές οικογένειες συνεχίζουν αυτή την παράδοση και παραμένουν στον κλάδο μας με νέες ιδέες παρότι η σημερινή εποχή είναι διαφορετική.»

Πολύς κόσμος, προσεγμένη γιορτή

Το κοινό που βρέθηκε στην εκδήλωση ήταν πολύ μεγάλο και αρκετοί από τους καλεσμένους απηύθυναν το δικό τους χαιρετισμό. Ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ξάνθη π. Παντελεήμων Μουτάφης, ο Νομάρχης Ξάνθης που ανέλαβε και την εκτύπωση του λευκώματος, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Χρήστος Πούλιος και Νίκος Ανταμπούφης.

Παρέστηκαν επίσης Κώστας Γούναρης από το Δικηγορικό Σύλλογο, ο Γιάννης Αθανασιάδης από το Επιμελητήριο, ο Σωτήρης Τσιακίρογλου από την ΟΕΒΕΞ, ο Μίμης Μίλκογλου από τον Εμπορικό Σύλλογο, αρκετοί δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι σύμβουλοι, Κρεωπώλες και συγγενείς κρεοπωλών κ.α.

Την εκδήλωση συνόδεψε η μουσική της ορχήστρας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ξάνθης που ήταν για μια ακόμη φορά εξαιρετικήκαι απέσπασε το χειροκρότημα του κοινού. Την ευθύνη του μπουφέ είχε η σεφ Στέλλα Σπανού ενώ ο σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν  φωτογραφίες του λευκώματος.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr