Ηürriyet: “Kαλή αρχή” για το σχολείο στην Ιμβρο

11 Σεπτεμβρίου 201315:10

Εντυπωσιακός είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet σχετικά με την επικείμενη επαναλειτουργία του ελληνικού δημοτικού σχολείου στην Ιμβρο.
«Καλή αρχή» στα ελληνικά είναι ο τίτλος της Hürriyet που με υποσημείωση μεταφράζει στα τούρκικα το τι σημαίνει η πρόταση αυτή.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά πως « την ερχόμενη Δευτέρα όπου θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι μια ιστορική στιγμή για την Ιμβρο. Θα λειτουργήσει το ελληνικό σχολείο μετά από 49 ολόκληρα χρόνια».

Η Hürriyet γράφει πως τα εγκαίνια του σχολείου πραγματοποιήθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τη λειτουργία του ελληνικού σχολείου με μια αυθαίρετη απόφαση του 1964 και είχαν παραβιάσει τη συνθήκη της Λωζάννης. Μια απόφαση που είχε αναγκάσει εκατοντάδες Eλληνες του νησιού να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους για να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά τους είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην Ελλάδα για να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα.
onalert.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr