ΙΘΤΠ: Μαθήματα Ιστορίας του Κινηματογράφου και κριτικής ανάλυσης ταινιών

13 Οκτωβρίου 201615:27

“Στα μαθήματα Ιστορίας του Κινηματογράφου και κριτικής ανάλυσης ταινιών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης , θα γνωρίσουμε την εφεύρεση και τη πορεία του κινηματογράφου από τις πρώιμες προσπάθειες απεικόνισης της κινούμενης εικόνας του Μελιέ και των αδελφών Λουμιέρ μέχρι τα “ganre” και τα σύγχρονα Oscars.

ittp-afisa-kinhmΘα μάθουμε για την εξέλιξη του κινηματογράφου από τα πρώιμα είδη μέχρι τα σύγχρονα, την άμεση σχέση του κινηματογράφου με τια άλλες τέχνες, για ταινίες και δημιουργούς που θεωρήθηκαν σταθμός, για τη ψυχολογική διάσταση της μεγάλης οθόνης αλλά και για τη σαρωτική αποδοχή και την επικράτηση του. Όλα αυτά μέσα από τις ίδιες τις ταινίες και με τη συμβολή και βοήθεια ανθρώπων του χώρου. Παράλληλα, θα αναπτύξουμε την κριτική μας ικανότητα γνωρίζοντας τη κριτική και τη θεωρία του κινηματογράφου μέσα από τη προβολή αντιπροσωπευτικών ταινιών την ανάλυση και τον σχολιασμό τους. Στόχος μας, μέσα από μια κριτική ματιά να αποκτήσουμε μια εμπεριστατωμένη και σφαιρική εικόνα της εξελικτικής πορείας του κινηματογράφου.

Η κύρια προσέγγιση θα είναι η χρονολογική εξέλιξη καθώς τα μαθήματα θα εστιάζουν στις καταβολές και την εξέλιξη του κινηματογράφου σε όλη του τη διαχρονία. Έτσι και αλλιώς μια “Ιστορία του κινηματογράφου” καλείτε να αξιοποιήσει ποικίλες οπτικές, να συνδυάσει διάφορα μεθοδολογικά εργαλεία, στόχους και ενδιαφέροντα ούτως ώστε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη αφήγηση που ο καθένας μας καλείτε να γνωρίσει και να κρίνει. Μια αφήγηση που οι ίδιες η ταινίες θα μας παρουσιάσουν.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε κινηματογραφόφιλους και σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορική πορεία του κινηματογράφου αναπτύσσοντας παράλληλα τις κριτικές δυνατότητές τους σε οποιοδήποτε κινηματογραφικό είδος. Αποτελούν ένα κάλεσμα στο συναρπαστικό ταξίδι μιας ιστορίας που είναι γεμάτη από ανθρώπους με φοβερές ιδέες αλλά και πάθος να διηγηθούν τις ιστορίες τους.” , αναφέρει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης

Θεματικές ενότητες προγράμματος
• Πρώιμος κινηματογράφος
• Ύστερη περίοδος του βωβού κινηματογράφου (1919 – 1929)
• Εξέλιξη του ομιλούντος κινηματογράφου (1926 – 1945)
• Μεταπολεμική περίοδος (1945 μέχρι τη δεκαετία του 1960)
• Σύγχρονος κινηματογράφος (από τη δεκαετία το 1960 στο 2000)
• Ο κινηματογράφος στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων
• Εμφάνιση και εξέλιξη των κινηματογραφικών ειδών
• Εμφάνιση και εξέλιξη των κινηματογραφικών κινημάτων
• Η διαχρονική σχέση και ώσμωση του κινηματογράφου με τις άλλες τέχνες
• Κινηματογράφος και εικαστικές τέχνες

Διδάσκει ο Ιστορικός Τέχνης και επιμελητής της μόνιμης συλλογής έργων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, κ. Βασίλης Μακέδος.

Πληροφορίες, εγγραφές καθημερινά 10:00-14:00 και 17:00-21:00, από την Γραμματεία του Πολιτιστικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», στην Καπνεργατών 9 και στα τηλέφωνα 25410 26635 και 25410 29282.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr