bomb-225

ΙΣΑ: κίνδυνος δημόσιας υγείας από λοιμώδη νοσήματα στις φυλακές

15 Αυγούστου 201207:40

bomb-225Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, διότι τα περιστατικά κρατουμένων που εισέρχονται στο σωφρονιστικό σύστημα και εξέρχονται άρρωστοι με λοιμώδη νοσήματα είναι κατά συρροή, με αποτέλεσμα τα νοσήματα αυτά να μεταδίδονται σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους.


Με αφορμή και τη συνέντευξη του Προέδρου των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων κ. Σπύρου Καρακίτσου, με θέμα τη φυματίωση που ‘θερίζει’ στις φυλακές όλης της χώρας ο ΙΣΑ σημείωσε πως είχε επισημάνει στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου, το δημόσιο κίνδυνο που ελλοχεύει από αυτή τη βραδυφλεγή βόμβα απρόβλεπτων διαστάσεων, που είναι τα μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα μέσα στις φυλακές, λόγω του μεγάλου συγχρωτισμού σε απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες. Είχε προτείνει επίσης, τον έλεγχο από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και την έκβαση των πορισμάτων τους από τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Απάντηση μέχρι σήμερα, ο ΙΣΑ δεν έχει λάβει. Και σημειώνει ότι η ολιγωρία και η καθυστέρηση ανάληψης των ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς θα προκαλέσει σύντομα μεγάλη κοινωνική και υγειονομική έκρηξη, όπως αναφέρει το iatronet.gr

Ήδη υπάρχουν καταγγελίες γιατρών για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις φυλακές του Κορυδαλλού, αλλά και για τις άθλιες συνθήκες και τις τραγικές ελλείψεις του Νοσοκομείου Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού

Ο ΙΣΑ θεωρεί ως πρωταρχική προτεραιότητα της Πολιτείας, μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς, μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού, οι οποίες είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες, αλλά και σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα να ξεκινήσει άμεσα μια εθνική υγειονομική προσπάθεια που θα περιλαμβάνει:

1) σειρά προληπτικών και άλλων εξετάσεων,

2) εμβολιασμό όπου χρειάζεται, ανάλογα με τον επιπολασμό των νοσημάτων και τη νοσηρότητα που υπάρχει.

3) κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η οποία θα δίδεται μπροστά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

4) αποπεράτωση της θεραπείας τους, 9 ή 12 μήνες, ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα και να υπάρξει έλεγχος με ακτινογραφία θώρα και φυματινοαντίδραση Mantoux

5) διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και απολύμανση με χλωρίνη και πλύσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Ιδιαίτερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους μετάδοσης της φυματίωσης, καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από αυτήν.

Μέσα από έναν τέτοιο συντονισμό για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δεν θα κινδυνεύουν ούτε οι προφυλακιστέοι για απλά ή σοβαρότερα αδικήματα που μπορεί να αποφυλακιστούν και να απαλλαγούν από τα αδικήματα, να πεθάνουν όμως από μία μεταδοτική ασθένεια.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, κάνοντας έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, δήλωσε: ‘δώστε τη δύναμη στους Ιατρικούς Φορείς να βοηθήσουν σε ένα κράτος που προσπαθεί, αλλά δε μπορεί να διατηρήσει την υγεία χιλιάδων ανθρώπων. Σε φτωχούς φυλακισμένους που έχουν φυματίωση ή άλλες χρόνιες ασθένειες, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προτίθεται να στηρίξει σε συνεργασία με τις σωφρονιστικές μονάδες τις ανάγκες σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό’.

Ο ΙΣΑ, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας υγείας, προειδοποίησε ότι προτείνει λύσεις, για να μην εκραγεί η βραδυφλεγής αυτή βόμβα της εξάπλωσης της φυματίωσης και των λοιπών λοιμωδών νοσημάτων, ώστε όποιος εισέρχεται στο σωφρονιστικό σύστημα να εξέρχεται ζωντανός, υγιής και να μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του, χωρίς να μεταδώσει λοιμώδη νοσήματα σε χιλιάδες άλλους συνανθρώπους του.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr