“Υπουργός Νύχτας”- Παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

24 Μαΐου 201620:30

Το Βιβλιοπωλείο Δύο και οι Εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 20:00 μια συνάντηση με τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη με αφορμή το νέο του βιβλίο “Υπουργός νύχτας”.

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Στέφανος Τσιτσόπουλος.

skampardonis

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Εντευκτήριο, Ο Παρατηρητής, Παραφυάδα και Τραμ. Διηύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ’ 97(βραβείο Ιπεκτσί), Τάμαριξ και Χίλια Δέντρα. Επίσης, διετέλεσε διευθυντής του καλλιτεχνικού ενθέτου “Πανσέληνος” της εφημερίδας Κυριακάτικη Μακεδονία, το οποίο το 2000 τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο “European Newspaperdesign Awards”. Υπήρξε επί δύο χρόνια συνεργάτης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
Ακόμη, έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, όπως “Το θέατρο στη Θεσσαλονίκη 1912-1985”, “Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης” κ.ά., ενώ σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, έγραψε το σενάριο για την ταινία του δεύτερου “Όλα είναι δρόμος”. Έγραψε ακόμη το κείμενο για τη μουσικοθεατρική παράσταση «Σαν τραγούδι μαγεμένο» που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ-3 και διευθυντής της καλλιτεχνικής ζώνης του 102 Fm της ΕΡΤ-3. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜΘ και του Δ.Σ του Μορφωτικού της Ιδρύματος. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Αθηνών.
Τα μυθιστορήματά του Γερνάω Επιτυχώς και Ουζερί Τσιτσάνης έχουν μεταφερθεί στο θέατρο (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2002 και 2005 αντίστοιχα). Το 2015 το Ουζερί Τσιτσάνης μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη. Για τη συλλογή διηγημάτων του Η στενωπός των υφασμάτων, τιμήθηκε το 1993 με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω το 2004 για τη συλλογή διηγημάτων Επί ψύλλου κρεμάμενος. Το 2010 έλαβε το Βραβείο Ιδρύματος Μπότση και το 2012 το Βραβείο “Πέτρος Χάρης” της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του Περιπολών περί πολλών τυρβάζω. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ολλανδικά, τα τσέχικα, τα εβραϊκά, τα ουγγρικά και τα ιταλικά.

Μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων

Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό, Ιανός 1989
• Η ψίχα της μεταλαβιάς. Ακριανή λωρίδα, Καστανιώτης 1990
• Η στενωπός των υφασμάτων, Καστανιώτης 1992
• Πάλι κεντάει ο στρατηγός, Καστανιώτης 1996
• Γερνάω επιτυχώς, Κέδρος 2000
• Ουζερί Τσιτσάνης, Κέδρος 2001
• Επί ψύλλου κρεμάμενος, Κέδρος 2003
• Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου, Κέδρος 2006
• Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας, Ελληνικά Γράμματα 2008
• Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος, Ελληνικά Γράμματα 2009
• Περιπολών περί πολλών τυρβάζω, Πατάκης 2011
• Ουζερί Τσιτσάνης, Πατάκης 2013
• Νοέμβριος, Πατάκης 2014
Υπουργός Νύχτας , Πατάκης 2016

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr