Υπό όρους η “προθέρμανση” για ταβέρνες και καφέ στην Ξάνθη από σήμερα

3 Μαΐου 202108:45

Ανοίγουν σήμερα και στην Ξάνθη που, εντάσσεται τις τελευταίες ημέρες στην κατηγορία με τις περιοχές “πολύ αυξημένου κινδύνου” για την μετάδοση του Covid-19, οι χώροι εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των καφέ.

Βάσει της ΚΥΑ που έχει δημοσιευθεί και προβλέπει τους όρους λειτουργίας επιχειρήσεων και υπηρεσιών μέχρι και τις 10 Μαϊου, οπότε και θα αναθεωρηθούν -εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού- , υποχρεούνται να λειτουργήσουν από σήμερα ως εξής : 

Έχει ρητώς διατυπωθεί πως θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

   α) θα λειτουργούν αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

   β) θα υπηρετήσουν την φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

   γ) δεν θα παίζουν μουσική

Επιπλέον, θα ισχύουν οι παρακάτω υγειονομικοί όροι με :

  •     Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  •     Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
  •     Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  •     Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
  •     Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
  •     Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
  •     Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

Το take away, το delivery και το drive-through, επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς όμως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Επιπλέον, τα καταστήματα της εστίασης που λειτουργούν εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων θα λειτουργήσουν μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Την ολοκλήρωση των μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις της εστίασης συμπληρώνει η πρόβλεψη για την διενέργεια self-tests στους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που είναι επαγγελματικά ενεργοί και έχουν φυσική παρουσία στον χώρο του καταστήματος.

Και οι μετακινήσεις όμως συνδεόνται με το άνοιγμα της εστίασης. Έτσι, από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 το βράδυ (και θα ισχύει μέχρι τις 05:00, όπως άλλωστε ήταν τους τελευταίους μήνες των αυστηρών μέτρων).

Η “προθέρμανση” για επιχειρήσεις και πολίτες που ξεκινά από σήμερα θα οδηγήσει στην απαλευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων από τις 15 Μαΐου, ταυτόχρονα δηλαδή με το άνοιγμα του τουρισμού, σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι για τις μετακινήσεις προς τα καταστήματα εστίασης οι πολίτες πρέπει να στέλνουν γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr