Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο – Σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές – Για εργατικό λάθος μιλούν οι πρώτες ενδείξεις (video)

22 Μαρτίου 201709:38

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αναζωπύρωση σημειώθηκε στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Διδυμότειχο, όπου φαίνεται να παραδίδεται στις φλόγες το μεγαλύτερο τέμενος στα Βαλκάνια και το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, από τη φωτιά καταστράφηκε η οροφή και το μεταλλικό σκέπαστρο, που τοποθετήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι.

Οι ζημίες μέχρι στιγμής δείχνουν να είναι εκτεταμένες καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα κατάσβεσης της πυρκαγιάς από ψηλά ενώ η έντονη παρουσία ξύλου στο εσωτερικό του Τεμένους τροφοδοτούσε συνεχώς τη φωτιά.

Οι πρώτες  πληροφορίες για τα αίτια της φωτιάς αναφέρουν  ότι σε εργασίες ηλεκτροκόλλησης που γινόταν το μεσημέρι σημειώθηκε μία φωτιά την οποία έσβησε η πυροσβεστική  αλλά στη 01:00 το βράδυ παρατηρήθηκε να βγαίνουν καπνοί απο το τεμένος πράγμα που οδήγει στο συμπέρασμα οτι ενδεχόμενως να υπήρξε αναζοπύρωση. 

Όπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος της πόλης Παρασκευάς Πατσουρίδης, «ήταν 02:55 όταν η Αστυνομία ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά στο τέμενος». «Εντός του κτηρίου δεν υπήρχαν άτομα εκείνη την ώρα», πρόσθεσε ο κ. Πατσουρίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η ξύλινη στέγη του τεμένους έχει καεί ολοσχερώς και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής της».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, η κινητοποίηση ήταν άμεση και στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο του Διδυμοτείχου, με τον διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα να έχει μεταβεί στο σημείο από τις πρώτες στιγμές εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της ζημίας, ωστόσο είναι εμφανές πως είναι ολοσχερής η καταστροφή της ξύλινης στέγης, η οποία τελούσε υπό κατάρρευση και η ανακατασκευή της ήταν προτεραιότητα στις υπό εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης του μνημείου. Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό του πέτρινου κτιρίου δεν είναι ακόμη εφικτή η είσοδος, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών από την πυρκαγιά.

Τέλος, ο κ. Πατσουρίδης σημείωσε πως τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη της γενικής γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ενώ ήδη έχει μεταβεί στο Διδυμότειχο εκπρόσωπος της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, λίγο μετά τις 08:00 το πρωί, η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Παρά την τεράστια κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπήρχαν εκτιμήσεις εξ ‘αρχής ότι η καταστροφή του Τεμένους Βαγιαζήτ (Μεχμέτ Α’)  θα είναι ολοσχερής.

Το τέμενος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χρησιμοποιείτο κυρίως ως μουσειακός χώρος ενώ αυτήν την περίοδο γίνονταν εργασίες αναστήλωσης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 03.00 και αμέσως σήμανε συναγερμός στον τοπικό σταθμό της πυροσβεστικής.

Επί τόπου έφτασαν ισχυρές δυνάμεις με 20 πυροσβέστες και 10 οχήματα, οι οποίες ενισχύονταν διαρκώς.

Πληροφορίες αναφέρουν την πιθανότητα αναζωπύρωσης σε εστία φωτιάς που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης.

Το Τέμενος Βαγιαζήτ  θεωρείται από ειδικούς ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης και αποπερατώθηκε επί του σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421), ενώ εγκαινιάστηκε το 1420.

Το 2017 αναμενόταν να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των έργων αναστήλωσης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr