Το ΥΠΕΣ επιχειρεί να μπλοκάρει “φωτογραφικούς” διαγωνισμούς Δήμων για αναπλάσεις

6 Οκτωβρίου 201414:30

Συστάσεις στους δήμους της χώρας με αφορμή διαμαρτυρία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών σχετικά με απαράδεκτους και καταχρηστικούς όρους στις διακηρύξεις δημοπρασιών δημοτικών έργων απευθύνει το υπουργείο Εσωτερικών με σχετική εγκύκλιο.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα σε σειρά έργων αναπλάσεων δήμων, (κυρίως όπου περιγράφονται ιστοί φωτισμού και φωτιστικά σώματα, ψυχροί κυβόλιθοι κ.λπ.) στις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα προϊόντα, αναγράφονται εξειδικευμένοι όροι  και προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται ευμενής διάθεση στην προμήθεια προϊόντων εταιρείας – προμηθευτή που δεν παράγονται πουθενά αλλού στην Ευρώπη, και κατά συνέπεια, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, οι τιμές να είναι υπερβολικά υψηλές αποβαίνοντας σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος και του υγιούς ανταγωνισμού και της διαφάνειας.

Πάντως στη σχετική εγκύκλιο κάνει εντύπωση ότι δεν αναφέρεται το θέμα των φωτεινών σηματοδοτών που είναι μια παρόμοια περίπτωση ενώ είναι άγνωστο, γιατί επικεντρώνεται μόνο στους Δήμους και δεν αναφέρεται γενικώς για τις προμήθειες και τις αναθέσεις του Δημοσίου.

“Φωτογραφικές διατάξεις”

Το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι «η εισαγωγή φωτογραφικών διατάξεων, σε ότι αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν  συγκεκριμένα προϊόντα, απαγορεύεται αυστηρά τόσο από τις διατάξεις του Ενικού Δικαίου (άρθρο 40 του ν.4281/2014, άρθρο 26 του ΠΔ 59/2007 και άρθρο 53 του ΠΔ 60/2007), όσο και από την Κοινοτική Νομοθεσία (άρθρο 23 της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ και άρθρο 34 της Οδηγίας 2004/17/ΕΚ)».

Επίσης επισημαίνεται ότι πάγια θέση του υπουργείου, την οποία καλούνται να εφαρμόσουν πιστά οι δήμοι, τα νομικά τους πρόσωπα και οι ΔΕΥΑ,   είναι αφενός μεν να αποφεύγεται οπωσδήποτε κατά τη σύνταξη των διακηρύξεων και έγκριση των τευχών δημοπράτησης των δημοτικών έργων, η πρόβλεψη προϊόντων συγκεκριμένης κατασκευής ή προέλευσης, καθώς και η αναγραφή εξειδικευμένων όρων και προϋποθέσεων, που κατευθύνουν το διαγωνισμό σε ορισμένο κύκλο υποψηφίων αναδόχων, αφετέρου δε να τηρούνται οι διατάξεις του Εθνικού και Κοινοτικού Δικαίου, εξασφαλίζοντας κατ΄αυτό τον τρόπο την ισότιμη πρόσβαση στους προσφέροντες και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr