Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης. Μεγάλη η κουβέντα για το “Παρατηρητήριο” του μνημονίου

19 Νοεμβρίου 201419:25

Κατά πλειοψηφία πέρασε το απόγευμα της Τετάρτης ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης για το 2015. Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός του επόμενου έτους.  Μεγάλη ήταν η συζήτηση που έγινε για το “Παρατηρητήριο” της Αυτοδιοίκησης, που ως γνωστόν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. 

Ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός, ο οποίος έχει συνολικό ύψος 36 εκατομμύρια ευρώ, είναι ισοσκελισμένος και παρουσιάζει πλεόνασμα ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν από το Παρατηρητήριο της Αυτοδιοίκησης και τις επιταγές της κεντρικής διοίκησης. Όπως σημείωσε, αποτυπώνει τόσο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου Ξάνθης όσο και τις κοινωνικές ανάγκες της πόλης.  Απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για τους χαμηλούς στόχους που θέτει ο Προϋπολογισμός στα έσοδα, συμφώνησε ότι αυτοί τίθενται έτσι από την Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να αποφύγει την επιτήρηση που επιβάλλεται σε περιπτώσεις μη επίτευξης της στοχοθεσίας, λέγοντας ότι υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συντηρητικός προϋπολογισμός.

Κριτική από Πούλιο 

20141119_182156Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Χ. Πούλιος άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν φανερώνει καμία αλλαγή φιλοσοφίας σε σχέση με το παρελθόν, άσκησε κριτική και στην υπηρεσία για τα μικρά έσοδα που προϋπολογίζει, αλλά και επιμέρους ζητήματα  ενώ ανέφερε ότι το πνεύμα που διαπνέει τον Προϋπολογισμό ανταποκρίνεται σε απλή διαχειριστική λογική με μοναδικό στόχο να αποφύγει την επιτήρηση του Παρατηρητηρίου. Από την πλευρά του ο Θ. Ξυνίδης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ως “πολιτική σιγουράντζα” λέγοντας ότι παρουσιάζει ένα διαφορετικό Προϋπολογισμό από αυτόν που προτίθεται να εφαρμόσει.

Κόντρα Μπένη – Δημαρχόπουλουα

Έντονη κόντρα υπήρξε μεταξύ του Δημάρχου και του Δ .Μπένη για το θέμα των ανείσπρακτων των προηγουμένων ετών, με τον επικεφαλής της παράταξης ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ να ασκεί κριτική και τον Χ. Δημαρχόπουλο να αντεπιτίθεται λέγοντας ότι είναι οφειλές που δεν εισέπραξε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Γενικότερα ο Δ. Μπένης ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός δεν κάνει κανένα βήμα παραπέρα, έχει διαχειριστική λογική ενώ σε σχέση με τα έσοδα και τα έξοδα, ανέφερε ότι ο Δήμος δεν φαίνεται να προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδά του λέγοντας ότι, μοιραία, “αν δεν αυξήσεις τα έσοδα θα χρειαστείς να μειώσεις τα έξοδά σου”.

Οι μικρότεροι συνδυασμοί

Ο Ι. Καμαρίδης υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό λέγοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή και ότι θα την ελέγξει στη συνέχεια. Ο Ν. Ανταμπούφης έδωσε βαρύτητα στην ιδιαίτερη συζήτηση που έγινε για την επιτήρηση και το Παρατηρητήριο λέγοντας ότι η Αυτοδιοίκηση έχει γίνει έρμαιο των πολιτικών του ασφυκτικού ελέγχου από τους δανειστές. Τέλος, ο Γ. Κολλάρος διαφώνησε συνολικά και ανέφερε ότι ο συνδυασμός του έχει ευθεία πολιτική αντίθεση με τον Προϋπολογισμό, επαναλαμβάνοντας όπως και στην Οικονομική Επιτροπή ότι αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της πολιτικής βούλησης που έχει ο Δήμος, συμπληρώνοντας δεν έχει διεκδικητικό χαρακτήρα για την επόμενη χρονιά.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr