Υπάρχουν ή όχι τελικά παράνομες και επιβλαβείς κεραίες; Τι γίνεται στην Ξάνθη;

4 Ιουνίου 201620:05

Ο ένας μετά τον άλλο οι μύθοι καταρρέουν από την επιστημονική κοινότητα, γύρω από την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η ιστοσελίδα http://www.onmed.gr, επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι ευκολόπιστους ανθρώπους κυρίως προχωρημένης ηλικίας, πωλούν διάφορα ευφάνταστης σύλληψης αντικείμενα, όπως στολές και κράνη προστασίας κ.α. επικαλούμενοι ειδικές ιδιότητές τους με βασική την προστασία από την ακτινοβολία.

Αλουμινόχαρτο το θαυματουργό

Το αργίλιο (Al) ή όπως είναι γνωστό στους περισσότερους το αλουμίνιο, υποστηρίζεται από ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν ως ειδικοί ότι προστατεύει από την ακτινοβολία. Οι «ειδικοί» κατακλύζουν το ίντερνετ με ευφάνταστες πατέντες, τις οποίες μοσχοπουλούν.

 

Ειδικά κράνη από αλουμινόχαρτο και ασορτί στολές από νάιλον κάνουν θραύση, καθώς και ειδικές θήκες για συσκευές. Μάλιστα, αν ψάξει κανείς, υπάρχουν και οδηγίες προς όσους πιάνουν τα χέρια τους για χειροποίητες «προστατευτικές κατασκευές αλουμινίου» από ένα υλικό που υπάρχει σε κάθε σπίτι, κοινό αλουμινόχαρτο. Βασική συμβουλή που δίδεται από τους αυτοαποκαλούμενους ειδικούς στον ιστό σε όσους ανησυχούν για την ακτινοβολία είναι το τύλιγμα των συσκευών με αλουμινόχαρτο.

Συσκευές στην πυρά

Μία σύντομη διαδικτυακή έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι πλήθος οικιακών συσκευών κατηγορούνται για υποτιθέμενη εκπομπή βλαβερής ακτινοβολίας και ομαδοποιούνται ως πολύ βλαβερές για την υγεία. Έκπληξη προκαλεί η αναφορά σε συσκευές, όπως το σεσουάρ που στεγνώνουμε τα μαλλιά μας και η φρυγανιέρα.

 

Η επιστημονική αλήθεια για την ακτινοβολία

Στη φύση υπάρχουν χιλιάδες πηγές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως το γήινο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το ηλιακό φως και οι μαγνήτες, αλλά και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μηχανές με τεχνολογία laser και συσκευές, όπως το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα κινητά, τα ασύρματα τηλέφωνα κ.α.

Η ακτινοβολία σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διαχωρίζεται σε ιονίζουσα και μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Η μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μεταφέρει σχετικά μικρή ενέργεια και δεν συνδέεται με κινδύνους για την υγεία, όπως επιβεβαιώνει η ΕΕΑΕΕ, σε αντίθεση με την ιονίζουσα ακτινοβολία (υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες, ακτίνες Χ και γάμμα.

Η ΕΕΑΕ, καθησυχάζει κάθε ανησυχία, καθώς επιβεβαιώνει τα υπάρχοντα χαμηλά όρια ασφαλούς έκθεσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, μόνο το 2015, πραγματοποίησε ελέγχους σε 1731 σταθμούς κεραιών σε όλη τη χώρα για την επιβεβαίωση της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού, και δεν παρατηρήθηκε καμία παράβαση εντός πόλεων.

Στην Ξάνθη 

Σε παλιότερα δημοσιεύματά του, το «XanthiPress.gr» είχε φιλοξενήσει καταγγελίες για παράνομη εκπομπή κεραιών κινητής τηλεφωνίας καθώς επίσης και επιβλαβής στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα τέτοιο δημοσίευμα αφορούσε και την περίπτωση της εγκατάστασης και εκπομπής της κεραίας κινητής τηλεφωνίας της VODAFONE στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης, (δείτε εδώ),  όπου τελικώς και σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε η ίδια η Μονή,  (δείτε τα έγγραφα 1, 2, 3, 4, 5) αποδεικνύεται τελικά ότι η εκπομπή της κεραίας δεν είναι καταρχήν παράνομη, η δε ακτινοβολία είναι στα απόλυτα επιτρεπτά όρια, όπως ορίζουν και ελέγχουν οι μηχανισμοί του κράτους (Κέντρο Δημόκριτος).

Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν και σε κτίρια ιδιωτών αλλά και δημοσίων υπηρεσιών, που είναι άξιο απορίας πλέον γιατί η πολιτεία δεν θεσμοθετεί την όλη κατάσταση και δεν βάζει τέλος στις αυθαίρετες και εκβιαστικές ανώνυμες κυρίως καταγγελίες αυτών που απλά δεν αρέσκονται στην λειτουργία των κεραιών στην περιοχή τους αλλά απαιτώντας την πλήρη κάλυψη δικτύου σε άλλες περιοχές  

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr