Υπ. Μετανάστευσης: Κλείνουν οι δομές φιλοξενίας Μαλακάσας και Σιντίκης

8 Απριλίου 202011:16

Κλειστές θα παραμείνουν οι δομές Μαλακάσας και Σιντίκης Σερρών, μετά την λήξη της ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προέβλεπε από τις αρχές Μαρτίου και για ένα μήνα αναστολή των διαδικασιών υποβολής ασύλου για τους πρόσφυγες.

Κλείνουν οι δύο δομές και έρχονται απελάσεις

Οι συγκεκριμένες δομές φιλοξενούσαν όσους είχαν «εισέλθει παράνομα στη χώρα το Μάρτιο του 2020» αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των υποθέσεων ατομικά για κάθε πρόσφυγα και μετανάστη και «όπως επιβάλλεται από την νομοθεσία και θα προχωρήσουν άμεσα διαδικασίες απέλασης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Για λόγους δημόσιας υγείας οι δύο δομές στη Μαλακάσα και στη Σιντίκη Σερρών θα παραμείνουν κλειστές.

Πρόθεση του υπουργείου είναι η δομή της Σιντικής να παραχωρηθεί στην Ελληνική Αστυνομία με σκοπό την λειτουργία κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ).

Χθες το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκήρυξε την πρόσληψη Διοικητή και είκοσι (20) θέσεις συμβασιούχων τρίμηνης διάρκειας ανά δομή ενώ για τις θέσεις των συμβασιούχων προτάσσονται οι μόνιμοι κάτοικοι των εν λόγω δήμων.

Συνεχίζεται η καραντίνα σε δύο προσφυγικές δομές

Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα αυτή τη στιγμή για την κατάσταση στις προσφυγικές δομές όπου συνωστίζονται πρόσφυγες και μετανάστες είναι ο έλεγχος της διασποράς του κοροναϊού, καθώς ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι στην παλιά δομή της Μαλακάσας είχε βρεθεί το δεύτερο θετικό κρούσμα (53χρονος Αφγανός) σε κοροναϊό σε ότι αφορά τους πρόσφυγες.

Από το πρωί της Κυριακής η εν λόγω δομή έχει τεθεί σε καραντίνα.

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού είχε εντοπιστεί σε γυναίκα λεχώνα προερχόμενη από την προσφυγική δομή της Ριτσώνας. Ωστόσο στη συγκεκριμένη δομή καταγράφηκαν στη συνέχεια 23 κρούσματα κοροναϊού.

Και η δομή της Ριτσώνας έχει τεθεί για 14 μέρες σε καραντίνα, όπως και της Μαλακάσας.

Κατά τον κ. Μηταράκη το κοινό στοιχείο Μαλακάσας και Ριτσώνας ήταν ότι «βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Δεν είναι απομονωμένες δομές».

Μάλιστα μιλώντας στο MEGA είχε σημειώσει ότι «υπάρχει δυσκολία στην τήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Η δυσκολία είναι μεγαλύτερη στο να απομονώσεις μέσα σε μια δομή την επικοινωνία, υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση μέσα στον χώρο».

 

tovima.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr