fex1

Ιούλιος & Αύγουστος στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

1 Ιουλίου 201410:56

Το   «χου»

Κάποτε είταν ένας μάστορης, που έκαμνε πήλινα είδη. Είχε κι έναν εργάτη. Ο εργάτης, αφού δούλεψε αρκετά και νόμισε ότι έμαθε πια την τέχνη, αποφάσισε να φύγει και ν’ ανοίξει δικό του εργαστήρι. Τα έργα του όμως δε γινόταν, όπως έπρεπε. Γινόταν στραβά και ακανόνιστα.

Αποφάσισε τότε να ξαναγυρίσει στο αφεντικό του κοντά. Σαν πήγε, του είπε τι του είχε συμβεί. Το αφεντικό του απάντησε, πως όταν τελειώνει ένα σταμνί, ένα «τσουμλέκι» (πήλινο είδος), το παίρνει και το φυσά. Το κάμνει, με το στόμα «χου!». Γι’ αυτό γίνονται τέλεια τα έργα του.

Και τότες ο εργάτης κατάλαβε, ότι έλειπε το «χου!» από το δικά του. Αυτό δεν τόξερε.

ΚΑΤΙΝΑΣ   ΒΕΪΚΟΥ   ΣΕΡΑΜΕΤΗ  – Μικρές  ιστορίες της Ξάνθης – Λαογραφικά στοιχεία Ξάνθης – εκδ. ΦΕΞ 2010

 

Γνωριμία με την τοπική ιστορία.

Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη

… καθημερινά

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.   Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

Λαογραφικό &  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.

Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.

Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης.

Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη».

Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας :  Τρίτη έως και Κυριακή  9.30 – 14.30 

Γενική είσοδο 2€     Τηλ .25410/254216937120986  email: fexanthis@gmail.com     http//www.fex.org.gr 

 

 

Θερινό σινεμά στην αυλή με τα Χαμάμ

… έως 25 Αυγούστου και  ώρα 22.00

Ένα πανόραμα ταινιών από τις συνεργασίες της λέσχης με τα κινηματογραφικά Φεστιβάλ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το κοινό στην αυλή με τα Χαμάμ.

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεργάζεται με  φορείς και ινστιτούτα και  παρουσιάζει ταινίες στα Φεστιβάλ που οργανώνει στην Ξάνθη.

Φεστιβάλ Animation  – Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου στην Ξάνθη  – Φεστιβάλ Ισπανόφωνου κινηματογράφου στην Ξάνθη  – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Πληροφορίες : Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ  Ξάνθης – τηλ. 25410  25421

 

 

6ο Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής  

10 Ιουλίου ως & 10 Αυγούστου

To φεστιβάλ ανατολικής μουσικής συνεχίζει για έκτη χρονιά φέτος,  περιλαμβάνοντας συναυλίες και σεμινάρια που αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια μουσικών παραδόσεων του τόπου μας με αντίστοιχες της Ανατολής. Ψαλτοτράγουδα και συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, συνθέσεις λόγιας ανατολικής μουσικής Ρωμιών, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων και Αράβων συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων και  σεφαραδίτικα τραγούδια  θα δώσουν μία πλούσια εικόνα της πολυπολιτισμικής οθωμανικής εποχής. Την μουσικολογική τεκμηρίωση της συγγένειας των παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου θα συνεχίσουν τα σεμινάρια τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων που θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στον φιλόξενο χώρο του λαογραφικού μουσείου της πόλης.

Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

 

 

2ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης

Από Παρασκευή 18 έως Κυριακή 20 Ιουλίου 2014 στην Κεντρική πλατεία Ξάνθης

 Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραστάσεις δεκάδων χορευτικών συγκροτημάτων από ολόκληρη την Ελλάδα και την ομογένεια. To πληθωρικό πρόγραμμα παράλληλων δράσεων που εμπλουτίζεται συνεχώς, δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με τον πολύτιμο φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό που κρύβει η Θράκη όπως τα Μουσεία με το ανεκτίμητο περιεχόμενο, εξαιρετικές εκθέσεις, τα προγράμματα επισκέψεων στις μαγευτικές οροσειρές της Ροδόπης, στα Θρακικά Τέμπη που αποτελούν τόπο ονειρεμένο, στους γραφικούς οικισμούς δίπλα στον ποταμό Νέστο… Όλα αυτά και πολλά άλλα, αποτελούν ακαταμάχητο «μαγνήτη» για μια επίσκεψη στην Θράκη κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.

 

Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω αυτήν την εβδομάδα

  •          Εκδηλώσεις εργαστηρίων – ενημερωθείτε για τις δράσεις των εργαστηρίων από www.facebook.com/FEXANTHI

Ακόμη…

57ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου 2014 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος)

Φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαπών 2014 (Ιούλιος – Αύγουστος)

Δημοκρίτεια Φεστιβάλ Δήμου Αβδήρων 2014 (Ιούλιος – Αύγουστος)

Γιορτές Παλιά Πόλης 2014 (Αύγουστος – Σεπτέμβριος)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr