Είναι λογικό να κάνουν τέτοιες ερωτήσεις – Δεν έχουν καμιά σχέση με την οικονομία

29 Μαΐου 201816:31

Ο Γρηγόρης Στογιαννίδης ένας καλός άνθρωπος, σχεδόν Δεξιός, χρόνια στα συνδικαλιστικά είναι λογικό να μην έχει έχει καμιά σχέση με το επιχειρείν και την οικονομία. Ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ όμως, ως επιχειρηματίας που διατηρεί επιχείρηση (φαρμακοποιός αν δεν κάνουμε λάθος) δεν θα έπρεπε να κάνει σε έναν υπουργό τέτοιες άσχετες και δυστυχώς, ανόητες ερωτήσεις. 

Μαζί με άλλους 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησαν τον υπουργό γιατί τα πρατήρια δεν πουλάνε φθηνό πετρέλαιο χωρίς πρόσθετα για να είναι φθηνό. Δηλαδή τι λένε, ποιος υπολογίζει την ποιότητα, τους κινητήρες, το περιβάλλον και τέλος τον ανταγωνισμό και το επιχειρείν, να πουλάνε τιμή τα πρατήρια. 

Μάλιστα, οι 36 είναι τόσο άσχετοι που δεν γνωρίζουν ότι η ακρίβεια στα καύσιμα δεν είναι λόγo …προσθέτων και κέρδους του πρατηρίου, αλλά λόγω φόρων. Οι “36” δεν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει το παγκόσμιο φαινόμενο να έχει φορολογεί τον φόρο. Τα καύσιμα επιβαρύνονται με σχεδόν 79% φόρους (λαθασμένα κάποιοι μιλάνε για 70%) και πάνω σε αυτό τον φόρο μπαίνει ΦΠΑ 24%, δηλαδή φόρο στον φόρο. Αν η Μέση Ανατολή μας έδινε αύριο τσάμπα το πετρέλαιο, στα πρατήρια θα πωλείται 1 ευρώ!!!

Αναλυτικά η επιστημονική ερώτηση των “36”

Θέμα: «Οικονομική επιβάρυνση του καταναλωτή από αποκλειστική διάθεση καυσίμου με την προσθήκη πρόσθετων και μη διάθεση αντίστοιχου απλού καυσίμου χωρίς πρόσθετα»
Στο άρθρο 4, τόσο της ΚΥΑ 147/2015 (ΦΕΚ 293/Β/12-2-2016) περί «Καύσιμων αυτοκινήτων αμόλυβδης βενζίνης», όσο και της ΚΥΑ 76/2016/16 (ΦΕΚ 4217 Β/28-12-2016- Διορθ. σφαλμ. στο ΦΕΚ 241 Β/2-2-17) περί «Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων», προβλέπεται ότι για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών ποιότητας της αμόλυβδης βενζίνης, αλλά και του πετρελαίου κίνησης, επιτρέπεται (όχι επιβάλλεται) η χρήση προσθέτων. Η προσθήκη θα γίνεται με ευθύνη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα τους για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται. Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, προς ενημέρωση, αλλά και για τη δυνατότητα προσδιορισμού της παρουσίας του προσθέτου στην αμόλυβδη βενζίνη, υποβάλλουν στη Διεύθυνση Ενεργειακών Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του Γ.Χ.Κ. λεπτομερή στοιχεία του προσθέτου………»

Επίσης στο άρθρο 95 παρ. 1 της Υ.Α. 91354 /2017 (ΦΕΚ 2983/Β/30-8-2017) περί «Κωδικοποίησης Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)», ορίζεται ότι «Πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν στην κατανάλωση υγρά καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης και αμόλυβδη βενζίνη) με τροποποιημένες σε σχέση με τις ελάχιστες επιβαλλόμενες βάσει νομοθεσίας προδιαγραφές, υποχρεούνται να διαθέτουν παράλληλα οπωσδήποτε και το αντίστοιχο καύσιμο με τις ελάχιστες προδιαγραφές.».

Παρατηρείται, ωστόσο, το φαινόμενο πολλά πρατήρια καυσίμων να μην διαθέτουν ως καύσιμο με τις ελάχιστες προδιαγραφές αυτό που υπόκειται στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 228 95 οκτανίων για βενζίνη και ΕΛΟΝ ΕΝ 590 Σ.Ο. 2710 19 41 για πετρέλαιο κίνησης σκέτο, αλλά το αντίστοιχο «απλό» με προσθήκη πρόσθετων, με αποτέλεσμα να μην διατίθεται προς τους καταναλωτές το φθηνότερο δυνατό καύσιμο ανά κατηγορία, αλλά να «υποχρεώνονται» να προμηθεύονται αυτό με τη προσθήκη πρόσθετων, το οποίο φυσικά είναι και ακριβότερο.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αντιμετωπισθεί το παρατηρούμενο φαινόμενο κάποια πρατήρια υγρών καυσίμων να προμηθεύουν στον καταναλωτή ως καύσιμο ελάχιστων απαιτήσεων αυτό με την προσθήκη πρόσθετων (ενώ διαθέτουν οι αντίστοιχες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και το απλό χωρίς πρόσθετα), με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν οικονομικά τον καταναλωτή με ακριβότερο καύσιμο.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Στογιαννίδης Γρηγόριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αντωνίου Χρήστος
Αραχωβίτης Σταύρος
Γεννιά Γεωργία
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θεοφύλακτος Ιωάννης
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καΐσας Δ. Γεώργιος
Καραγιουσούφ Αϊχάν
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μιχελής Αθανάσιος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής (Θέμης)
Μουσταφά Μουσταφά
Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)
Ξυδάκης Γ. Νικόλαος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Παρασκευόπουλος Νικόλαος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ρίζος Δημήτριος
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σέλτσας Κωνσταντίνος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσόγκας Γεώργιος

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr