Είναι η Τουρκία αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος ;

4 Μαΐου 201511:42

Tα δυο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης της Άγκυρας αποτελούν η εκμετάλλευση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και η διαφοροποίηση των πηγών του ενεργειακού εφοδιασμού της. Ο στόχος είναι διττός, από τη μια να καταφέρει να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της ανάγκες  και από την άλλη να υλοποιήσει τη φιλοδοξία της να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο Ανατολής και Δύσης. Όμως το θέμα είναι αν η Άγκυρα μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο ενεργειακό εταίρο.  Να υιοθετήσει μια πολιτική που θα αποφεύγει τις εντάσεις με τις χώρες που θα συνεργαστεί προκειμένου να εκπληρώσει το ρόλο που οραματίζεται.

Η ισλαμική κυβέρνηση της Άγκυρας γνωρίζει πολύ καλά ότι το πλεονέκτημα στον τομέα της ενεργείας θα ενισχύσει το διεθνές προφίλ της και θα την καταστήσει μια σημαντική περιφερειακή δύναμη. H Τουρκία επιδιώκει να εμφανιστεί ως κόμβος μεταξύ των ευρωπαίων καταναλωτών στη Δύση και των προμηθευτών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κεντρικής Ασίας.

Διαβάστε αναλυτικά στο viadiplomacy.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr