Ηλιακή ψύξη στο Αμφιθέατρο Κ. Καραθεοδωρή του ΔΠΘ στα Κιμμέρια

26 Απριλίου 201713:50

Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση ψύκτη απορρόφησης ισχύος 316 kWc για την κάλυψη των ψυκτικών φορτίων του κτιρίου του αμφιθεάτρου των φοιτητικών εστιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στα Κιμμέρια του Δήμου Ξάνθης.

Ο ψύκτης απορρόφησης αποτελεί μία καινοτόμα λύση για την αξιοποίηση της διαθέσιμης θερμικής ενέργειας από τα συστήματα του ηλιακού πάρκου και του συγκροτήματος λέβητα-καυστήρα βιομάζας για την παραγωγή ψύξης κατά τους θερινούς μήνες.

Ο ψύκτης απορρόφησης που τοποθετήθηκε είναι της εταιρείας Carrier τύπου 16LJ12 και για την λειτουργία του έχει εγκατασταθεί πύργος ψύξης της εταιρείας Evapco ισχύος 164 ψυκτικών τόνων (720,50 kW).

Η ηλιακή ψύξη αποτελεί μία λύση με πληθώρα εφαρμογών στην Ελλάδα και προς τούτου τα αποτελέσματα από την λειτουργία του συστήματος που τοποθετήθηκε στο Δ.Π.Θ. αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το σύστημα του ψύκτη απορρόφησης αποτελεί μία από τις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που κατασκευάζονται στο κτιριακό συγκρότημα των φοιτητικών εστιών του Δ.Π.Θ. στο πλαίσιο του έργου REUNI – «Η συμβολή των ΑΠΕ στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του ΔΠΘ- Δημιουργία μιας αειφόρου κοινότητας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014, Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Θεματική Περιοχή: GR03 – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με συνολικό προϋπολογισμό 1.800.365,78 €  ευρώ.

Φορέας Διαχείρισης του Έργου είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Το έργο υλοποιείται από 01 Οκτωβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί 30 Απριλίου 2017.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr