Οικουμενικός Πατριάρχης: Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω, ή παρά την εκκλησία, είναι μέσα στην Εκκλησία

22 Οκτωβρίου 201908:55

Στο μοναστικό ήθος και ιδεώδες και στην «εσχατολογική» προοπτική του, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην αντιφώνηση του χθες βράδυ στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στο ‘Αγιο Όρος, υπογραμμίζοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο καμαρώνει για «την ευπείθεια, την αφοσίωση και το εκκλησιαστικό ήθος» όλων των Αγιορειτών Πατέρων.

Ταυτόχρονα, με αφορμή την παρουσία του στη σκήτη έστειλε μήνυμα κατά της «αιρέσεως του εθνοφυλετισμού», σημειώνοντας τον διαχρονικό αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για υπεράσπιση της διαφύλαξης από αυτόν και της ανεξαρτησίας του ‘Αθωνα.

Απευθυνόμενος προς τους μοναχούς και συγχαίροντας για το μοναστικό τους ήθος της τη συνοδεία που πλαισιώνει τη σκήτη, ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε ένα μήνυμα κατά της «αιρέσεως του εθνοφυλετισμού», τονίζοντας ότι διαχρονικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγωνιζόταν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, ανάλογα των οποίων επιχειρήθηκε να εμφανιστούν στο ιστορικό παρελθόν και με επίκεντρο τη μονή.

«Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Σκήτη αύτη, του Αγίου Ανδρέου υπήρξε πεδίο συγκρούσεως της κανονικής παραδόσεως, με την προσπάθεια εθνικοποιήσεως του αγιώνυμου Όρους, και της χρησιμοποιήσεως του, ως θέσεως προκαλύψεως, δια την εξυπηρέτηση μεγαλοϊδεατισμών και οθνείων προς την μοναχική πολιτεία, σκοπών και επιδιώξεων» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:

«Η καθ υμάς Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, υπό την κανονική προστασία και μέριμνα της οποίας ευρίσκεται επί τόσους αιώνες το Αγιώνυμο τούτο περιβόλιον της Κυρίας Θεοτόκου έδωκεν αιματηρούς αγώνας δια την προάσπισην της ανεξαρτησίας και την διαφύλαξη του από την αίρεση του εθνοφυλετισμού, η οποία εβρίσκετο εις πλήρη ακμή κατ εκείνην την εποχή και δυστυχώς θάλλει και επί των ημερών μας εις κύκλους τινά. Και ο νοών νοείτω».

Ο κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στο μοναστικό ιδεώδες, τόνισε ο Ορθόδοξος μοναχισμός, ο οποίος βιώνεται «λατρευτικός και δοξολογικώς», μέσω της καλλιέργειας των αρετών της υπακοής, της παρθενίας και της ακτημοσύνης, «ουδόλως συνάδει προς την περιπλοκήν των μοναχών εις ματαίας και κοσμικάς υποθέσεις» και συνέχισε :

«Πολλώ δε μάλλον όταν αύται συνιστούν αναίρεσιν της ιεροκανονικής διασπονδυλώσεως και συγκροτήσεως της Εκκλησίας. Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω της Εκκλησίας, ή παρά τη Εκκλησία, αλλά εν τη Εκκλησία και μάλιστα ως επίλεκτον σύνταγμα αυτής. Η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως εγκαυχάται εν Κυρίω δια την ευπείθειαν, την αφοσίωσιν και το εκκλησιαστικό ήθος πάντων των Αγιορειτών Πατέρων».

«Προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασία»

 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο «αγκαλιάζει» ολόκληρη την Ορθοδοξία και σε ότι το αφορά επιδιώκει την «πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασία», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας σε μοναχούς, εκπαιδευτικούς και μαθητές της Αθωνιάδας Ακαδημίας, στο εκκλησάκι εντός της σχολής, στο ‘Αγιο Όρος.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη συμπεριφορά άλλων εκκλησιών, ως προς την ανταπόκριση τους στην «αδελφική διάθεση» του Οικουμενικού Πατριαρχείου έναντι τους, αναφέροντας τη στάση τους στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης και στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας για τη στοργή και την αγάπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς όλα τα πνευματικά του τέκνα, έθιξε και το ζήτημα της πανορθόδοξης ενότητας και συνεργασίας.

«Παντού εξακτινώνεται το ενδιαφέρον του (Οικουμενικού Πατριαρχείου), η μέριμνα του, η στοργή του, η προσευχή του για τα απανταχού τέκνα του, καθώς επίσης, ως γνωστόν, αγκαλιάζει ολόκληρη την Ορθοδοξία, όσον εξαρτάται από ημάς, από το Φανάριον, προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασία» ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:

«Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλες εκκλησίες που δεν εκτιμούν αυτήν την αδελφική διάθεση ημών προς αυτάς τας εκκλησίας, και απόδειξις ότι εις το μεγάλο γεγονός της ιστορίας της εκκλησίας μας, εννοώ την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δεν προσήλθαν τέσσερις αυτοκέφαλες εκκλησίες. Και με το πρόσφατο ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα φάνηκε πάλι πόσο απρόθυμοι είναι τινές να συνεργαστούν με την πρωτόθρονον εκκλησίαν και πόσο απρόθυμοι είναι να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν την Κανονικήν τάξη, η οποία ισχύει εις την Ορθόδοξον Εκκλησία μας, από αιώνων, από της εποχής των Οικουμενικών Συνόδων, των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού».

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη συγκίνησή του που επισκέπτεται ξανά την Αθωνιάδα Ακαδημία, τονίζοντας ότι κάθε φορά που επισκέπτεται το Άγιον Όρος, το επιδιώκει και συνεχάρη όλους, τον διευθυντή, τους καθηγητές για το έργο τους. Ανέφερε ότι στην Αθωνιάδα Ακαδημία φοιτούν μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων και φυλών, οι οποίοι μιλούν διάφορες γλώσσες και πρόσθεσε:

«Είναι μια μικρογραφία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, το οποίο περιλαμβάνει εις τους κόλπους του και εις την δικαιοδοσία του ευσεβή ορθόδοξα τέκνα κάθε προελεύσεως, μέχρι και των μακρινών ασιατικών χωρών, μέχρι και της απώτατης Νέας Ζηλανδίας, μέχρι και του Καναδά και της Αργεντινής».

Ο κ. Βαρθολομαίος έγινε δεκτός νωρίτερα στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα από τον ηγούμενο Βατοπεδίου Εφραίμ, από τον γέροντα της Σκήτης και από τους μοναχούς.

Προηγουμένως, επισκέφθηκε το κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές, όπου ευχήθηκε στους μοναχούς, συνομίλησε μαζί τους, ενώ για το ζήτημα των ζηλωτών, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της νομιμότητας και ανέφερε ότι ενημέρωσε σχετικά τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον νέο πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr