Εικονικός προπονητής ατόμων με οστεοπόρωση

25 Ιουλίου 201717:51

«–Σήμερα βλέπω πως στην περιοχή σου έχει καλό καιρό. Θα σου πρότεινα να πας για λίγο περπάτημα. – Καλή ιδέα, ευχαριστώ. – Θα ήθελες να ενημερώσω κάποιον φίλο σου για να συναντηθείτε και να περπατήσετε μαζί;». Σε μια θετική απάντηση του «χρήστη» ο «OsteoMentor» θα εντοπίσει τον κοντινότερο φίλο του και θα του στείλει ένα μήνυμα για έναν περίπατο.

Ο παραπάνω διάλογος είναι ένα από τα σενάρια της εφαρμογής «OsteoMentor» που αφορά τους ασθενείς με οστεοπόρωση και ανέπτυξε η ομώνυμη τριμελής ομάδα φοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ υπό την επίβλεψη του καθηγητή του τμήματος Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη. Η καινοτόμος εφαρμογή βοηθά τους ασθενείς να τηρήσουν το πρόγραμμα ασκήσεων, διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής που τους έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός τους με την πολύτιμη βοήθεια ενός εικονικού προπονητή. Ο βοηθός τους, ο «OsteoMentor», γίνεται ο «μέντορας» των οστών τους και μέσω κινητού, τάμπλετ ή έξυπνου ρολογιού, τους υπενθυμίζει τι πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν την οστεοπόρωση. «Πρόκειται για μια σιωπηλή ασθένεια και πολλοί εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους. Χρειάζεται σωστή διατροφή και καλή άσκηση και γι’ αυτό θέλει ένα είδος coaching, κάποιον που θα σε παρακολουθεί και θα σου θυμίζει τι πρέπει να κάνεις», λέει στην «Κ» ο κ. Χατζηλεοντιάδης.

Για την ανάπτυξη της εφαρμογής η ομάδα των φοιτητών που αποτελείται από τους Ζαφείρη Μπάμπο, Γιώργο Τσουμαλή και Θεόφιλο Σπύρου χρησιμοποίησε τεχνολογίες φωνητικής αλληλεπίδρασης, εργαλεία της Microsoft, λειτουργίες συναισθηματικής ευφυΐας και τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε ο «OsteoMentor» όχι μόνο να «μιλάει» με τον χρήστη αλλά να «επικοινωνεί» και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. «Αν π.χ. ο χρήστης βγει στο μπαλκόνι του, έχει ήλιο και φοράει το έξυπνο ρολόι του, τότε ο “OsteoMentor” θα ανιχνεύσει τα επίπεδα της ηλιακής ακτινοβολίας. Ο ήλιος βοηθάει στη δημιουργία της βιταμίνης D που κάνει καλό στην οστεοπόρωση, οπότε θα προτείνει μια βόλτα στο πάρκο», σημειώνει ο κ. Χατζηλεοντιάδης. Αν ο καιρός δεν είναι καλός, τότε ο εικονικός προπονητής θα προτείνει μια ψηφιακή βόλτα και θα «μετατρέψει» το σπίτι του χρήστη σε ειδικές διαδρομές στα λιθόστρωτα σοκάκια ενός νησιού ή σε μια ηλιόλουστη γειτονιά του Παρισιού, φορώντας μια ειδική μάσκα προσομοίωσης και αντλώντας εικόνες και δεδομένα από το πρόγραμμα «google earth» ώστε να γίνει η άσκησή του περισσότερο ευχάριστη.

Στις λειτουργίες και στις δυνατότητες που ανοίγει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την προσωποποιημένη υποστήριξη των χρηστών συμπεριλαμβάνεται η ανίχνευση μεταβολών στην επιτάχυνση που έχει ο χρήστης, των λεγόμενων «extremegestures», που στην περίπτωση των ασθενών με οστεοπόρωση μπορεί να αφορούν συνηθισμένες κινήσεις αλλά να επηρεάζουν τα οστά, όπως η τακτοποίηση ογκωδών αντικειμένων στο σπίτι. Εκεί ο «OsteoMentor» καταγράφει τις κινήσεις και προτείνει ξεκούραση ή βόλτα σε μια εκδήλωση με το αγαπημένο συγκρότημα του χρήστη. Το ίδιο θα προτείνει σε περίπτωση που ανιχνεύσει ενδείξεις κατάθλιψης στη φωνή του χρήστη.  «Με ένα σύστημα ανάλυσης και αναγνώρισης φωνής η εφαρμογή μπορεί να διακρίνει εάν υπάρχουν τάσεις κατάθλιψης και προτείνει διάφορες εναλλακτικές, όπως την επίσκεψη σε έναν φίλο, σε μια συναυλία ή στον κινηματογράφο, ανάλογα τι αρέσει στον κάθε άνθρωπο», τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ και μέντορας της ομάδας. Στις προθέσεις της ομάδας είναι να δημιουργηθεί μια «κοινότητα» χρηστών της εφαρμογής που θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Διαγωνισμός καινοτομίας

Η ομάδα του «Osteomentor» θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στο Σιάτλ των ΗΠΑ για να παρουσιάσει την πρωτοποριακή εφαρμογή στους παγκόσμιους τελικούς του φοιτητικού διαγωνισμού καινοτομίας «Imagine Cup 2017» (25/7) που διοργανώνει η Microsoft. «Σκεφτήκαμε να φτιάξουμε κάτι που έχει τοπικό χαρακτήρα αλλά διεθνές ενδιαφέρον και να θέσουμε την τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας. Πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με οστεοπόρωση και δεν είναι κάτι που απαιτεί μεγάλο εξοπλισμό», σημειώνει ο κ. Χατζηλεοντιάδης. Οι Ελληνες φοιτητές θα διαγωνιστούν απέναντι σε 54 ομάδες από όλο τον κόσμο που ξεχώρισαν για τις ιδέες τους και έχουν βάσιμες ελπίδες για μια διάκριση. Πέρυσι η ομάδα «Amanda» που ανέπτυξε μια μέθοδο αντιμετώπισης του μπούλινγκ μέσω εικονικής πραγματικότητας κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία της, ενώ στο παρελθόν έξι ακόμη ομάδες του κ. Χατζηλεοντιάδη απέσπασαν διακρίσεις και βραβεία στο πλαίσιο του «Imagine Cup». Φέτος, ο φοιτητικός διαγωνισμός καινοτομίας συμπληρώνει 15 χρόνια από την ίδρυσή του και οι μεγάλοι νικητές εκτός από το χρηματικό έπαθλο των 100.000 δολαρίων θα κερδίσουν και μια συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Σατίγια Ναντέλα.  

Έντυπη Καθημερινή

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr