«Ιερή» σύγκρουση Εκκλησίας – Φίλη για τα θρησκευτικά

2 Ιουνίου 201621:45

Χαρακτηριστικά «ιερής» σύγκρουσης παίρνει πλέον η αντιπαράθεση της Εκκλησίας με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για το μάθημα των θρησκευτικών. Στη 2η συνεδρίασή της για τον Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ασχολήθηκε με τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Υπουργού για τα θρησκευτικά τονίζοντας πως εκφράζει τη λύπη της για τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ.Φιλη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΙΣ αναφέρει πως με έκπληξη παρακολουθεί «παρακολουθεί τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη να αναφέρεται σε δηλώσεις του απαξιωτικά και προσβλητικά για το μάθημα των Θρησκευτικών, χαρακτηρίζοντάς το κατηχητικό ή ομολογιακό, χαρακτηρισμοί που έχουν απορριφθεί από ειδικές επιτροπές και επιστήμονες που ασχολούνται με την διδακτική του μαθήματος. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν εσχάτως και για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει γνωσιολογικό, πολιτιστικό και θρησκειολογικό χαρακτήρα και όχι κατηχητικό ή ομολογιακό. Επειδή με τέτοιες δηλώσεις παραπλανάται ο ελληνικός λαός, η Δ.Ι.Σ. εκφράζει την λύπη της γι’ αυτές τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Υπουργού».

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη πως στα σχέδια του Υπουργείου είναι το μάθημα των θρησκευτικών να γίνει πιο ανοιχτό και στις άλλες θρησκείες και να σταματήσει να είναι κατηχητικό και ομολογιακό. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα ο Υπουργός Παιδείας τόνισε σε εκδήλωση στην Καλλιθέα πως στο κάτω κάτω ο χριστιανισμός δεν είναι ελληνικός χριστιανισμός, είναι χριστιανισμός. «Δηλαδή η εθνικιστική προσέγγιση της θρησκείας είναι αίρεση. Δεν υπάρχει ελληνορθοδοξία, υπάρχει ορθοδοξία. Υπάρχει ελληνικό κράτος, ελληνικό έθνος, υπάρχει και η ορθοδοξία», είπε. Και πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τα Θρησκευτικά, παρότι διδάσκονται πολλές ώρες, εντούτοις «είναι η ώρα του παιδιού» στα σχολεία.

Τα Νέα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr