Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης : Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, ο κίνδυνος είναι εδώ

12 Μαΐου 202108:33

Με αφορμή την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και την πρόοδο των εμβολιασμών και την εμπλοκή του νοσοκομειακού προσωπικού στην εμβολιαστική διαδικασία, τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης συνεδρίασαν εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης και εξέτασαν τα δεδομένα όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στο Νομό μας.

Όσον αφορά στην διαδικασία επανεκκίνησης της λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από τον κόσμο να προσέχει καθώς “τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι νοσηλευόμενοι παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς, ο κίνδυνος είναι εδώ. Έχουμε μπροστά μας, όχι κάτι δεδομένο, αλλά μία δυναμική κατάσταση. Για την καλή έκβαση είναι απαραίτητο, στο μέγιστο βαθμό, να τηρηθούν οι κανόνες” αλλά και να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για rapid tests αλλά και για self tests ώστε να απομονώνονται οι ασυμπτωματικοί και να περιορίζεται η διασπορά.

Αξιολογώντας την πρόοδο που έχει γίνει με τον εμβολιασμό, τοποθετείται ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης σαφώς υπέρ της διαδικασίας καθώς “τα εμβόλια αποτελούν την μόνη ρεαλιστική ελπίδα εξόδου από τον εφιάλτη της πανδημίας. Η διστακτικότητα μιας μερίδας συμπολιτών μας το προηγούμενο διάστημα θα μπορούσε να θεωρηθεί δικαιολογημένη, ως ένα βαθμό, από τις αντιφατικές ανακοινώσεις και την κακή πληροφόρηση. Αρκετοί συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στις ΜΕΘ προσβεβλημένοι από covid-19, θα μπορούσαν να μην είναι εκεί, είναι άδικο να πεθαίνουν μ’ αυτόν τον τρόπο. Είναι ανάγκη να χτιστεί τείχος προστασίας για να μην βρεθεί κανένας σε αυτήν την θέση. Ξεκάθαρα, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν κατά πολύ, των ελαχίστων κινδύνων. Ειδικά για τους υγειονομικούς, λόγω της φύσης του επαγγέλματός μας, η πρόταση του ΙΣ είναι, ο εμβολιασμός να καταστεί επιβεβλημένος στα πλαίσια της υποχρέωσης της πολιτείας για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Οι σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο, οι οποίες κατά την διάρκεια της πανδημίας επιτάθηκαν, καθιστούν, σύμφωνα με τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, όλο και περισσότερο προβληματική την κάλυψη των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών, με υπαρκτό ακόμη και τον κίνδυνο κατάρρευσης. “Οι συνάδελφοι του ΕΣΥ, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν υπερβάλει εαυτούς κατά πολύ, είναι εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά. Επιπρόσθετα, το προσωπικό που δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών λειτουργίας του Νοσοκομείου, κλήθηκε να στελεχώσει και το Εμβολιαστικό Κέντρο, δραστηριότητα η οποία παραδοσιακά ανήκει και εξυπηρετείται σε όλον τον κόσμο από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.”

Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αναστάσιος Καραδέδος και τα μέλη του Συλλόγου προτείνουν την άμεση απομάκρυνση των εμβολιαστικών γραμμών από το Νοσοκομείο και την ανάθεση τους στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε το ιατρονοσηλευτικό δυναμικό να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του κορωνοΐου και τις λοιπές υποχρεώσεις της κάθε ειδικότητας (εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία, χρόνια νοσήματα κτλ).

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr