Ζυθοποιία ΒΕΡΓΙΝΑ: 10 χρόνια για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

16 Νοεμβρίου 201516:22

Σε ανακοίνωσή της η Θρακιώτικη ΒΕΡΓΙΝΑ αναφέρει:

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΠΑΝΤ) για τυχόν μακροχρόνια κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην Ελλάδα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία (ιδιοκτησίας Heineken), η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ) καλωσορίζει την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΕΠΑΝΤ, κ. Δημητρίου Κυριτσάκη, πως η Επιτροπή θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής απόφασης έως το τέλος Νοεμβρίου 2015.

Αν και η δήλωση του κ. Κυριτσάκη αδιαμφισβήτητα αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη, ενδιαφέρον συνεχίζει να προκαλεί το γεγονός ότι η ΕΠΑΝΤ χρειάστηκε περισσότερο από δέκα (10) χρόνια για να ολοκληρώσει την έρευνά της.

Όταν είχε ξεκινήσει την αυτεπάγγελτη έρευνά της η ΕΠΑΝΤ για τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία-Heineken κατείχε από μόνη της το 85% της ελληνικής αγοράς μπύρας. Σήμερα, το ίδιο ποσοστό της αγοράς συνεχίζει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο δύο πολυεθνικών κολοσσών του κλάδου: της Heineken (με τα σήματα Άλφα, Amstel, Heineken, Fischer, κ.α.) και της Carlsberg (με τα σήματα Mythos, Fix, Kaiser, κ.α.), με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να πλήττονται οι ζυθοποιίες ελληνικών συμφερόντων και οι Έλληνες καταναλωτές.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ερωτήματα δημιουργεί η τάχιστη και άνευ προαπαιτούμενων έγκριση από την ΕΠΑΝΤ της πρόσφατης εξαγοράς της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας (Fix) από την Carlsberg Δανίας στις αρχές του έτους. Αντί λοιπόν να έχει ως πρώτη της προτεραιότητα την ανάληψη πρωτοβουλιών για την διασφάλιση μιας ανοικτής και ανταγωνιστικής αγοράς μπύρας στην Ελλάδα, η οποία θα προσέλκυε νέους επενδυτές και θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την απόφασή της αυτή περιόρισε ακόμη περισσότερο την σχετική αγορά και την ευχέρεια επιλογής των καταναλωτών, αυξάνοντας εις βάρος τους τον κίνδυνο υψηλότερων τιμών του προϊόντος στο ράφι.

Ενόψει λοιπόν της έκδοσης της πολυαναμενόμενης απόφασής της για τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία-Heineken, η ΖΜΘ καλεί την ΕΠΑΝΤ να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε κάθε μορφής καταχρηστική, αντικανονική ή παραβατική συμπεριφορά στην ελληνική αγορά μπύρας, καθώς τέτοιου είδους φαινόμενα αποτελούν τροχοπέδη στην δημιουργία μιας υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας: μία εκ των βασικότερων προϋποθέσεων για να εξέλθει επιτέλους η Πατρίδα μας από την πολυετή κρίση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr