Η Ξάνθη στο “βαθύ κόκκινο” – Τί ισχύει τώρα για χώρους θρησκευτικής λατρείας και εστίαση

28 Απριλίου 202122:19

Αύριο αναμένεται, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους για την ενημέρωση των πολιτών φορείς, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα διαμορφώσει την λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας κατά το διάστημα που η Ξάνθη θα παραμείνει στην κατηγορία του πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων Covid-19.

Νωρίτερα σήμερα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στα 157 (από 116 που ήταν στις 17 Απριλίου και ποσοστό 35,34% . 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και το ΦΕΚ που είναι ήδη σε ισχύ μέχρι τις 3 Μαϊου, όταν μια περιοχή εισέρχεται στην ζώνη πολύ αυξημένου κινδύνου ισχύουν τα παρακάτω, τα οποία δεν αποκλείεται να αναπροσαρμοστούν μέσω της αναμενόμενης ΚΥΑ ή απλά να ενεργοποιηθούν και για τις νέες περιοχές που μπήκαν σε “βαθύ κόκκινο” σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της Ξάνθης. 

Εκκλησίες – Τζαμιά – Θρησκευτικές τελετές

  • Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ΄ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς χώρους λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού, και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών, κλπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρουμένης της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 25 τμ με ανώτατο όριο τα εκατό (100) άτιμα και ειδικώς στους εξωτερικούς χώρους τηρουμένης της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 10 τμ με απόσταση τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ τους. 
  • Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας (μίας μη ιατρικής και μιας υφασμάτινης) ή μιας μάσκας τύπου Ν95.
  • Ειδικώς τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιείται μόνο στον προαύλιο χώρο πέριξ του ιερού ναού χωρίς τη συμμετοχή πιστών και το προσκύνημα του Επιταφίου πραγματοποιείται στον εξωτερικό χώρο των ναών τηρουμένης της ελάχιστης απόστασης των δύο (2) μέτρων μεταξύ των πιστών. 
  • Δυνατότητα α) τέλεσης κηδειών και των σχετικών θρησκευτικών λειτουργειών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων, β) τέλεσης γάμων υπό τις ειδικότερες προβλέψεις του Παραρτήματος ΙΙΙ.
  • Υποχρεωτική διενέργεια ιατρικού ελέγχου των θρησκευτικών λειτουργών και του βοηθητικού προσωπικού. 

Εστίαση 

  • Αναστολή λειτουργίας
  • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται από το ΦΕΚ, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
  • Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής. Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:

α) Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή (όχι όμως των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα).

β) Mέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

γ) Πληρότητα 50% της δυναμικότητας επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας.

δ) Πληρότητα 40% της δυναμικότητας επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας.

ε) Απαγόρευση ζωντανής μουσικής.

στ) Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροί-σεων/ δεξιώσεων.

Η μάσκα είναι επιβεβλημένη σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr