dagli smirnis kafes

Η πρόταση της Επιτροπής για τα τραπεζοκαθίσματα στο Δήμο Ξάνθης. Τι προβλέπει σε κάθε σημείο της πόλης.

3 Ιουνίου 201310:14

Την έγκριση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εφαρμοστεί ως κανονιστικό πλαίσιο, περιμένει το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής για τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ξάνθης από 1-4 μέχρι 31-12 κάθε έτους.

Το XanthiPress.gr αποκαλύπτει το περιεχόμενο της σχετικής πρότασης, όπως αναφέρεται στο πρακτικό της Επιτροπής για τον καθορισμό κοινόχρηστων χώρων. Η απερχόμενη σύνθεσή της – αφού θα οριστεί σύντομα νέα- αποτελείται από τους Τσεγγελίδη Ιωάννη ως Πρόεδρο, Φωτιάδη Νικόλαο, Ξυνίδη Αθανάσιο, Νικολόπουλο Νίκο, Τερζόγλου Μελέτιο ως μέλη ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό πρακτικό δεν υπέγραψε ο απερχόμενος Πρόεδρος.

Στις τρεις πλατείες του κέντρου

Στην απόφαση καθορίζεται η χρήση για τραπεζοκαθίσματα για τρεις πλατείες. Στην Κεντρική πλατεία προβλέπονται συνολικά 450 μέτρα με τραπεζοκαθίσματα, σε διάφορα σημεία και στη μορφή που έχουν σήμερα, καθώς οριοθετούνται και από τις σχετικές πέργκολες.  Στην πλατεία Ελευθερίας προβλέπονται 200 από τα συνολικά 800 τετραγωνικά της πλατείας. Στην Πλατεία Αντίκα προβλέπεται ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά 3 μέτρα ανατολικά και κατά 1,5 μέτρο, νότια.

Tραπεζοκαθίσματα σε 9 πεζοδρόμους του κέντρου

Στη Γ. Σταύρου (από πλατεία προς Εθνική Τράπεζα) επιτρέπονται αναλογικά με την πρόσοψη κάθε καταστήματος και στην πλευρά εκείνη, χωρίς να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών, οχημάτων εκτάκτου ανάγκης κλπ, όπως και στη Μαλετσίδου (ΧΝΕΤ), την Ελπίδος (Social), την Κονίτσης (Εθνική Τράπεζα) και την Περγάμου (Παρασχίδης)  ενώ σε όλες τις περιπτώσεις επιτρέπεται και η ανάπτυξη σε πλάτος ενός μέτρου προϊόντων από τα εμπορικά καταστήματα. Στην οδό Ισιδώρου (Φιλαράκια) προβλέπεται ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά δύο μέτρα, με τις ίδιες πρόνοιες ενώ στην οδό Δαγκλή ισχύει το όριο των δύο μέτρων από την πρόσοψη κάθε καταστήματος.

Για την οδό Μπένη ισχύουν οι περιορισμοί που υπάρχουν για τους μεγάλους πεζοδρόμους, ώστε να μην παρεμποδίζεται η λωρίδα τυφλών και η κίνηση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μπροστά από την πρόσοψη κάθε καταστήματος ενώ προβλέπεται να δημοπρατούνται όσα σημεία δεν βρίσκονται μπροστά σε κατάστημα υγεινονομικού ενδιαφέροντος (με όριο τα 50 μ2). Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν για το σημείο μεταξύ της σχάρας ομβρίων και των κολώνων φωτισμού. Τραπεζοκαθίσματα επιτρέπονται επίσης πίσω από το υπαίθριο αμφιθέατρο της πλατείας και την παιδική χαρά, για τα καταστήματα της οδού Βόγδου, αναλογικά.

Τα τραπεζοκαθίσματα στους πεζοδρόμους αναπτύσσονται στη νοητή προβολή των ορίων κάθε επιχείρησης ενώ ο Δήμος μπορεί να δημοπρατήσει άλλα 30 μ2 εκτός των ορίων για επιχειρήσεις του ίδιου οικοδομικού τετραγώνου.

Στα πεζοδρόμια του κέντρου – 80 πόντους στην Παλιά Πόλη

Για τα πεζοδρόμια προβλέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων για πρώτη φορά στις οδούς Ορφέως, Αμοιρίδη και Πινδάρου σε πλάτος μέχρι 80 εκατοστών. Στην υπόλοιπη πόλη το όριο αυτό είναι ένα μέτρο και αφορά στις οδούς Βενιζέλου, Επιμελητήριο, Θερμοπυλών, Μ. Βόγδου, 28ης Οκτωβρίου, Βασ. Κωνσταντίνου, Π. Τσαλδάρη, Αν. Δημητρίου, Δημοκρίτου, Μπρωκούμη, Καπνεργατών, Μ. Καραολή.

Τέλος προβλέπεται η χρήση σε κοινόχρηστους χώρους που βρίσκονται στη συμβολή της οδού Ύδρας και Βασιλίσσης Σοφίας, στην οδό Σπάρτης (γέφυρα Σαμακώβ) Μ. Καραολή και Βελισσαρίου γωνία, Βουλγαροκτόνου-Δημοκρίτου-Πλ. Μπαλτατζή, νοτίως της Πινδάρου. Ειδικές διατάξεις υπάρχουν για τους εκθεσιακούς χώρους και για την περίοδο του Καρναβαλιού ενώ στο σχετικό πρακτικό υπάρχουν και οι προβλέψεις για τις πέργκολες και τους ανεμοφράκτες.

Ενδιαφέροντα στοιχεία: Δεν επιτρέπεται η παραχώρηση χώρων και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων για καταστήματα που έχουν αυθαίρετες κατασκευές ή σε όσα βρίσκονται σε όροφο αν στο ισόγειο υπάρχει άλλο κατάστημα. Απαγορεύονται οι πλαστικές καρέκλες, ενώ όταν υπάρχουν πολλά καταστήματα σε μια πλατεία προβλέπεται αναλογική κατανομή των χώρων με βάση την πρόσοψη του καταστήματος.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr