Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε με ένταση στη Βουλή – Αρχισαν να μοιράζουν λεφτά και να διαγράφουν χρέη

5 Ιουλίου 201820:46

Η άτυπη προεκλογική περίοδο, ενδεχομένως μακράς διάρκειας, ξεκίνησε μέσω της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η σύγκρουση στη Βουλή έγινε ακριβώς με όρους ακραίου διχασμού που μόνο σε κάλπες οδηγούν.

Όμως, εκεί που γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι πλησιάζουν οι εκλογές είναι το παιχνίδι των παροχών που ξεκίνησε η κυβέρνηση.

Και που αναμένεται να κορυφωθεί το φθινόπωρο, ειδικά στη ΔΕΘ όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης».

Μόλις την Τετάρτη ο «στριμωγμένος» Πάνος Καμμένος –και στη συνέχεια πλειοδότησε και ο Νίκος Τόσκας- αποφάσισε να μοιράσει… κατοστάρικα.

Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος ύψους 100 ευρώ και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν στις Μονάδες Προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου, στη Σκύρο και στις περιοχές του Δήμου Σητείας.

Μέχρι σήμερα, το επίδομα των 100 ευρώ καταβάλλεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν στα οριζόμενα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και στο ένστολο μόνο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί στη Σκύρο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας, μελετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κυρίως για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Αφού «τσάκισαν» τους επαγγελματίες με διπλές εισφορές τώρα μοιράζουν υποσχέσεις για μειώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Και ο ΕΝΦΙΑ στο τραπέζι

Επίσης, στο οικονομικό επιτελείο συζητούν τρόπους για να μειωθεί από του χρόνου ο ΕΝΦΙΑ, κυρίως για τις λαϊκές περιοχές που επιβαρύνονται από υψηλές αντικειμενικές αξίες την επόμενη διετία.

 

Σχεδιάζουν από το 2019 να δοθεί η δυνατότητα μιας μικρής διεύρυνσης της βάσης του φόρου με την ένταξη στο συμπληρωματικό φόρο και των ακινήτων εκτός σχεδίου και των αγροτεμαχιών. Από εκεί μπορεί να προκύψει χώρος για προσαρμογές στους οικονομικά αδύναμους.

Στα φορολογικά αντίμετρα της ίδια χρονιάς περιλαμβάνεται και η μείωση του φόρου κατά 200 εκ ευρώ που είναι μεν μικρή αλλά μπορεί να εξαιρέσει από το φόρο κάποιες ευπαθείς ομάδες που έχουν σήμερα έκπτωση 50%.

Το ρεσιτάλ παροχολογίας περιλαμβάνει και διαγραφή χρεών.

Αφορά σε οφειλές σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για παλαιούς ασφαλισμένους μέχρι το 2016

Η νέα αυτή ρύθμιση αφορά συσσωρευμένα χρέη παράλληλης ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα ταμεία και αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους. Ιδιαίτερα ωφελημένοι θα βγουν όσοι ήταν ασφαλισμένοι με «μπλοκάκι» και η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να διαγράψει τις οφειλές χιλιάδων φορολογούμενων με μια απλή διαδικασία.

Η ρύθμιση αφορά τρεις μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών και γίνεται υπό την αρχή της εύλογης αμφιβολίας. Δημοσιογράφους οι οποίοι είναι παλιοί ασφαλισμένοι ( προ του 1993) στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι είχαν μπλοκάκι και βρέθηκαν να χρωστούν στον ΟΑΕΕ. Νέους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (μετά το 1993) οι οποίοι έχουν ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ασφαλισμένους στον τέως ΟΓΑ με απαλλακτικές βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΕ, λόγω δραστηριότητας σε μικρούς πληθυσμιακά δήμους.

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν και οι επιστροφές αναδρομικών σε συνταξιούχους και ο κατάλογος των παροχών δεν έχει τέλος.

Αλλωστε, μέχρι τον Οκτώβριο θα βρίσκονται σε ομηρία οι συνταξιούχοι σχετικά με το αν θα γίνουν οι περικοπές έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr