«Η Μέρκελ κέρδισε 80 δισ. από την κρίση»

12 Ιουνίου 201313:10

Την ώρα που η οικονομική ύφεση καλά κρατεί, οι Γερμανοί όχι απλώς δεν χάνουν -όπως π.χ. οι Έλληνες, οι Ισπανοί, οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι – αλλά αντίθετα κερδίζουν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας (IFW) με έδρα το Κίελο.

Η κυβέρνηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έχει εξοικονομήσει περί τα 80 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης δημοσίου χρέους της ευρωζώνης χάρη στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού που πληρώνει το Βερολίνο.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το κόστος εξυπηρέτησης του γερμανικού δημοσίου χρέους ήταν το 2012 περίπου 10 δισ. ευρώ χαμηλότερο απ’ό,τι θα ήταν κανονικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού ινστιτούτου, που βασίζονται στον μέσο όρο των γερμανικών επιτοκίων δανεισμού τη δεκαετία πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Μάλιστα, το ποσό που θα εξοικονομήσει το Βερολίνο το 2013 υπολογίζεται σε 13 δισ. ευρώ.

“Η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων προέρχεται κυρίως από την χαμηλή δυναμική των επιχειρηματικών κύκλων και από την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ”, σχολίασε ο Γενς Μπόισεν Χογκρέφε, οικονομολόγος της IfW, ενώ πρόσθεσε, η επίπτωση του «ασφαλούς καταφυγίου» θα συνεισφέρει 3 δισ. ευρώ στις φετινές αποταμιεύσεις.

Τα επόμενα χρόνια η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 100 δισ. ευρώ, σημείωσε, ενώ όπως είπε και άλλες χώρες όπως η Γαλλία επωφελήθηκαν από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων δανεισμού που εφαρμόζει η ΕΚΤ.
www.moneypost.gr/

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr